Construirea unui zid în inima Bagdadului provoacă mânie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Al-Qaida consideră proiectul drept "eşecul planurilor americane" Măsuri extreme în capitala irakiană. Soldaţii americani construiesc un zid de cinci kilometri lungime pentru a proteja o

Al-Qaida consideră proiectul drept "eşecul planurilor americane"

Măsuri extreme în capitala irakiană. Soldaţii americani construiesc un zid de cinci kilometri lungime pentru a proteja o enclavă sunnită înconjurată de cartiere şiite într-o zonă sfâşiată de violenţe, din Bagdad.

Începând din 10 aprilie a.c., armata americană duce blocuri de beton în cartierul sunnit Adhamiyah, una dintre ultimele enclave sunnite din estul şiit al Bagdadului. Potrivit armatei americane, acest zid, construit în cadrul unui plan de securizare al capitalei irakiene, este destinat să împiedice eventualele escadroane ale morţii şiite să comită atentate pentru a-i face să fugă pe sunniţi din cartier, dar şi pe insurgenţii sunniţi de a utiliza această zonă ca bază pentru a comite atacuri în cartierul şiit. Potrivit unui comunicat online, o alianţă de grupuri sunnite subordonate ramurii irakiene a Al-Qaida estimează că recurgerea la o astfel de măsură denotă "eşecul tuturor planurilor ce vizau curmarea voinţei mujahedinilor".

Eficacitatea nu s-a demonstrat

Locuitorii şi comercianţii din cartier acuză forţele americane că vor "să-i încarcereze". În timp ce paraşutiştii SUA glumesc în legătură cu proiectul, numindu-l "Marele Zid al Adhamiyah", ca aluzie la Marele Zid al Chinei, locuitorii din zonă îl compară cu protecţiile din bogatele suburbii americane. Este comparat şi cu zidul construit de statul evreu între Israel şi Cisiordania. Adhamiyah nu e singurul cartier înconjurat de ziduri, a căror eficacitate nu s-a demonstrat. Zona Verde, ultraprotejată, din centrul Bagdadului este delimitată de ziduri de beton şi supravegheată de gărzi înarmate, ceea ce nu a împiedicat atacurile ucigaşe.

Primarul din Fallujah, asasinat

Atacurile mortale din Irak continuă, în ciuda măsurilor excepţionale luate de trupele americane. În urma unui astfel de atac, a fost împuşcat primarul oraşului Fallujah, Sami Abdul Amir al-Jumaili (65 de ani), care era un critic al reţelei Al-Qaida. Victima preluase funcţia după ce alţi trei predecesori au fost ucişi. Ieri au continuat şi violenţele la Bagdad. Două maşini-capcană au explodat în faţa unui post de poliţie, omorând 12 persoane şi rănind alte 82.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite