Constructorii vor să-şi facă o bancă numai a lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Există masa critică de investitori dispuşi să intre în acţionariatul viitoarei instituţii Antreprenorii din construcţii au readus pe tapet iniţiativa de creare a unei bănci a

Există masa critică de investitori dispuşi să intre în acţionariatul viitoarei instituţii

Antreprenorii din construcţii au readus pe tapet iniţiativa de creare a unei bănci a constructorilor, având în vedere contextul favorabil în care evoluează acest sector.

Pentru constructori, costurile tot mai mari de finanţare reprezintă una dintre marile probleme actuale, mai ales că banii astfel cheltuiţi nu se mai întorc în sistemul lor. Pe baza acestui argument, dar şi datorită faptului că au apărut tot mai mulţi investitori, constructorii consideră acum că mai vechea propunere de a-şi crea o bancă numai a lor poate prinde contur.

Preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor din Construţii (ARACO), Laurenţiu Plosceanu, ne-a declarat că s-a format o masă critică de posibili acţionari români ai viitoarei bănci. "Sunt tot mai mulţi din România, dar cred că, în final, acţionariatul va avea şi o dimensiune multinaţională, cu participaţii din ţări ale Uniunii Europene", a spus liderul ARACO.

Capital minim, 37 milioane de lei

El a mai adăugat că în acest proiect ar putea fi chemaţi să se implice şi unii bancheri care acum lucrează în alte instituţii. "Oricum, având în vedere nivelul de dezvoltare şi profitabilitate la care au ajuns constructorii, a devenit necesar să readucem pe agenda patronatelor din acest sector proiectul de constituire a băncii.

Unitatea va fi benefică în special pentru sprijinirea investiţiilor mari şi pentru sprijinirea dezvoltării afacerilor din domeniul nostru de activitate", a concluzionat Laurenţiu Plosceanu.

Potrivit reglementărilor actuale, pentru înfiinţarea unei bănci capitalul social minim necesar este de 37 milioane lei, respectiv de 25 milioane lei în cazul băncilor pentru locuinţe şi al celor pentru credite imobiliare. Capitalul poate fi de minimum 12 milioane lei pentru instituţiile emitente de monedă electronică şi de 5 milioane euro (echivalent lei) pentru cooperativele de credit.

Condiţii de înfiinţare

Principalii acţionari trebuie să facă dovada provenienţei fondurilor cu care vor participa la capitalul social. Denumirea unei bănci trebuie să fie în limba română, cu excepţia cazului în care banca este o filială a unei persoane juridice străine şi preia în denumirea sa, parţial sau în totalitate, denumirea societăţii-mamă.

Procesul de autorizare a instituţiilor de credit de către BNR cuprinde două etape: aprobarea constituirii instituţiei de credit şi autorizarea funcţionării instituţiei de credit.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite