Constantin Trofin s-a întors la Cluj pentru familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunoscutul realizator de televiziune este în prezent directorul de programe al postului local NCN.

Constantin Trofin, unul dintre cei mai de succes realizatori de televiziune din ţară, a avut primele apariţii publice în 1982, pe vremea când făcea parte din trupa studenţească de umor „Boom”, foarte apreciată în acel moment.
Primul „rol” de amfitrion al unui eveniment l-a avut, însă, cu doi ani mai târziu când a prezentat Balul Bobocilor Facultăţii de Mecanică al cărui student era. „Pentru că era ceva nou, spectaculos şi a prins foarte bine la public, a devenit ulterior unul din cele mai importante evenimente de gen la acea vreme”, îşi aminteşte Trofin.
Chiar dacă a absolvit Mecanica, a hotărât să se reprofileze spre jurnalism, meserie ce i-a adus ulterior consacrarea şi notorietatea în rândul relizatorilor şi moderatorilor de televiziune. „Am dat concurs la Radio-TV Cluj, cum se numea atunci şi am reuşit. Am făcut parte practic din prima redacţie exclusiv TV din provincie”, a explicat Trofin. Ascensiunea clujeanului se producea cu paşi repezi.

A făcut primele trucaje cu politicieni

La doi ani de activitate în media a fost numit şeful secţiei de divertisment a TVR Cluj, iar în 1995 a primit primul premiu al Asociaţiei Profesioniştilor din Televiziune şi Radio, cel pentru satiră, pentru o filmare cu camera ascunsă. Notorietatea naţională şi-o va câştiga alături de colegul său, Ovidiu Uscat, prin emisiunea „Ştirile de sâmbăta asta”, care în 1999 era lider de audienţă şi obţinea 16,1% rating, ceea ce azi este un procentaj aproape imposibil de atins.
„Iniţial făceam o emisiune-magazin, în care am început să introduc scenete hazlii. O dată pe an făceam o emisiune trăsnită, care ulterior a devenit foarte cerută. Practic, «Ştirile de sâmbătă asta» s-au dezvoltat din aceste emisiuni”. Succesul emisiunii s-a datorat şi noutăţii cu care veneau cei doi clujeni. Ei au realizat primele pamflete politice, dar şi primele trucaje cu politicieni.
Clujeanul era pe val, emisiunea era un real succes, dar, cu toate acestea, a aflat că emisiunea urmează să fie scoasă din grilă. „Asta s-a întâmplat după ce conducerea instituţiei a fost numită pe motive politice. Primisem o ofertă consistentă de la Antena 1 şi am plecat înainte să se întâmple ceea ce-şi puseseră unii în plan”, explică el.
Trofin a realizat, la acest post, emisiunea „Canal TV” şi apoi matinalul „Canalul de ştiri”, ulterior, a revenit la TVR, unde a produs şi prezentat show-ul „Dis de Seară”. Apoi, el a decis să se întoarcă la Cluj, unde este momentan director de programe la postul local NCN şi predă ca asistent la secţia de Jurnalism a Universităţii „Babeş-Bolyai”.

Întrebări şi răspunsuri

De ce v-aţi întors la Cluj?
C.T.: Am decis să mă întorc pentru că am simţit acut lipsa familiei şi nici nu aş mai fi continuat emisiunea zilnică pentru că te uzează foarte mult. Şi acum resimt urmările acestei uzuri.

Care e diferenţa între a face televiziune la Cluj şi a face asta în capitală?
C.T.: Singura diferenţă e legată de bani. Acolo televiziunea are o tradiţie, iar producţia TV este înţeleasă altfel.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite