Constanţa:Fiică şi tată, în mâinile piraţilor somalezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Sper din tot sufletul să nu se ia de fata mea“ - dorinţa mamei

Cu toate că armatorul german a încercat să ia legătura cu piraţii somalezi, eforturile au fost până în momentul de faţă în zadar.
„Eu am soţul şi fiica pe cargoul Victoria. Ultima oară când am vorbit cu fiica mea, Ruxandra Sarchizian, a fost pe 30 aprilie când se pregăteau să plece din India. Marţi seară, pe la ora 18.00, m-a sunat de la agenţia prin care au plecat şi mi-a spus că nava a fost atacată de piraţi în Golful Aden. Mi-a zis să stau liniştită pentru că armatorul încearcă să vorbească cu piraţii pentru a elibera echipajul. Nu am dormit toată noaptea. Abia mă mai ţin pe picioare. Fiica mea are 31 de ani şi navigă de aproape şase ani. Până acum nu s-a mai întâmplat aşa ceva. Sper din tot sufletul să nu păţească nimic, nu mă gândesc decât să nu se ia de ea piraţii, să îi facă ceva rău“, a declarat Elena Sarchizian.

11 familii aşteaptă acum cu sufletul la gură rezultatul negocierilor. „Am vorbit cu soţul meu înainte să plece din India. Mi-a spus că le-a cam ţâţâit fundul când au trecut prin Golful Aden prima oară. Uite că acum nu au mai avut noroc. Nu au mai scăpat chiar dacă erau în convoi“, a povestit Veronica Curcă, soţia unuia dintre marinarii prinşi de piraţii somalezi la bordul navei Victoria.

Au respectat traseul

Situaţia marinarilor români răpiţi de piraţii somalezi în Golful Aden este încă incertă. Autorităţile spun că nava Victoria se afla în culoarul de siguranţă şi că făcea parte dintr-un convoi. Acesta este încărcată cu 10.000 tone de orez şi plecase din India spre Arabia Saudită. Mai mult, se pare că cargoul a fost asaltat doar de opt somalezi. În momentul de faţă se pare că vasul a fost dus în portul somalez Eyl. Cu toate că armatorul german a încercat încă de la începutul crizei să negocieze cu răpitorii, până în momentul de faţă nu au fost furnizate informaţii cu privire la cererile piraţilor.

Mai mult, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Alin Şerbănescu, susţine că ministerul urmăreşte derularea evenimentelor cu cea mai mare atenţie, iar celula de criză a intrat în dispozitiv. Conform rapoartelor întocmite până în momentul de faţă, ministerul are în atenţie şi alţi cinci marinari români luaţi ostatici de piraţii somalezi şi aflaţi, în prezent, în captivitate. Ei se aflau la bordul navei Buccaneer, sub pavilion italian, capturat pe data de 11 aprilie tot în Golful Aden.

Opt marinari sunt din Constanţa

Dintre cei 11 marinari români, opt sunt din judeţul Constanţa. „Comandantul navei este Petru Constantin Tinu, Mihai Traian Vasile are funcţia de căpitan secund, ofiţer punte este Ruxandra Sarchizian, şef mecanic Hartin Sarchizian, şef echipaj Vasile Ivaşcu şi timonier Alecu Chirilă. La bord se mai aflau şi Stelian Cătrună, Rafail Grancea, Gheorghe Chivescu, Dumitru Curcă şi Andrei Gheţu“ a declarat Cornel Panchici, directorul agenţiei prin care au plecat marinarii români.
Conform statisticilor întocmite în 2008, piraţii au atacat peste 130 de nave comerciale în largul coastelor Somaliei, de trei ori mai multe decât în 2007.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite