Constanţa:Epava-simbol din Costineşti, pelerinaj pentru turişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa:Epava-simbol din Costineşti, pelerinaj pentru turişti
Constanţa:Epava-simbol din Costineşti, pelerinaj pentru turişti

Curioşii care vor să descopere povestea vasului „Evanghelia“ sunt conduşi de ghizi la locul naufragiului. Una dintre legende spune că vasul, construit în anii ‘30 pentru Ministerul britanic, a eşuat din cauza căpitanului.

Turiştii care vor să descopere povestea epavei din staţiunea Costineşti au la dispoziţie o plimbare ghidată, dar şi frânturi din legendele şoptite de localnici.

Turul de trei kilometri costă 10 lei, iar copiii plătesc jumătate de preţ. Drumul cu barca către epavă durează circa zece minute, iar primul lucru care frapează sunt graffitiurile ajunse în mijlocul apei.

În partea din faţă a ambarcaţiunii încă se mai poate vedea inscripţionată denumirea navei: „Evanghelia“, care a naufragiat, potrivit ghidului, în anul 1968.

Cu un ton cunoscător, nea Marian, ghidul, indică turiştilor un hău chiar în pântecele epavei. Huruitul de fier ruginit îţi dă fiori pe şira spinării. Tocmai pe aici, însă, se poate urca la bord. Tinerii urcă adesea acolo şi se aruncă în mare de la zece metri înălţime, cât este înălţimea navei.

Legendele naufragiului

„Evanghelia“ a fost o navă comercială grecească, construită în anii ’30, care a aparţinut vestitului om de afaceri Aristotel Onassis. În jurul naufragiului din 15 octombrie 1968 au fost ţesute mai multe legende.

Unii spun că ar fi fost eşuată intenţionat. Astfel, Onassis s-ar fi înţeles cu căpitanul vasului să eşueze vasul, cu intenţia de a încasa banii de asigurare, pentru că nava mai avea drept de navigaţie doar doi ani.

Se mai spune despre căpitan că ar fi fost beat criţă în noaptea naufragiului, şi că ar fi transportat portocale şi ulei de măsline. O altă poveste spune că vasul s-a apropiat foarte mult de mal, şi carena vasului a atins solul stâncos din Goful Francezului.

În acea noapte ceţoasă, liniştea aşezării ar fi fost spartă brusc de un trosnet asurzitor, de fier frecat pe piatră. Speriaţi, localnicii au luat-o la goană care încotro, strigând „Vin ruşii!“. Asta deoarece naufragiul a avut loc la puţin timp după invadarea Cehiei de către ruşi, şi se zvonea că vin ruşii şi la noi în ţară.

„Evanghelia“ a fost construită pe şantierele navale Harland&Wolff din Belfast (Irlanda de Nord), unde a fost construit şi vestitul vas  „Titanic“.

Nava a fost lansată la apă în1942 sub numele de „Empire Strength“, fiind construită pentru Ministerul britanic al Transportului pe timp de război.

Dincolo de legende, epava din Costineşti rămâne un simbol al staţiunii, şi, dacă nu va fi dezmembrată în curând de hoţii de fier vechi, „Evanghelia“ va rămâne la dispoziţia turiştilor. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite