Constanţa, rateu urban

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După modelul Bucureştiului, arhitectura din Constanţa, pocită cu acordul autorităţilor locale În ultimii ani, constănţenii au fost martorii mai multor curiozităţi urbanistice.

După modelul Bucureştiului, arhitectura din Constanţa, pocită cu acordul autorităţilor locale

În ultimii ani, constănţenii au fost martorii mai multor curiozităţi urbanistice. Dacă, în urmă cu doi ani, primarul Radu Mazăre permitea demararea unui proiect pentru construcţia unui mall în Parcul Tăbăcăriei, care este în plină execuţie, acum s-a ajuns ca şi în zonele verzi, din faţa blocurilor vechi, să apară construcţii noi. Ca şi în Capitală, autorizaţiile se dau pe bandă rulantă, iar eventualele contestaţii se rezolvă fără probleme în instanţe.

Studiu de caz: un imobil de pe Bulevardul Tomis, din apropierea spitalului judeţean. În faţa blocului, chiar pe spaţiul verde aferent, unde erau până acum copaci şi flori, se ridică un colos de beton care ia locul vegetaţiei. Chiar dacă regimul iniţial de înălţime permitea cel mult un etaj, în faţa unui bloc de patru niveluri se ridică, la numai o aruncătură de băţ, altul cu şase.

Nu contează, bloc să iasă

Cu avizele în buzunar, firma Consal Trade, constructorul imobilului din apropierea spitalului judeţean, a început ridicarea unui bloc care va avea spaţii comerciale, la parter, şi destinaţie pentru birouri şi locuinţe, la celelalte şase etaje.

Locuitorii din zonă spun că nu prea au avut cum să se opună. "Li s-a spus că era terenul omului şi acum construieşte pe el. Dacă se opun, riscă să fie daţi în judecată", spune un locuitor din zona în care se ridică imobilul. Unul dintre argumentele locatarilor din blocul căruia i se distrugea spaţiul verde era distanţa la care se construieşte.

"Aveau toate avizele, însă am găsit o portiţă acolo unde era vorba de umbrirea reciprocă a construcţiilor. Distanţa dintre imobile trebuia să fie egală cu înălţimea. Am contestat, iar instanţa ne dă că la solstiţiul de iarnă se asigură ore de soare pe zi, iar autorizaţia e corectă", ne-a explicat directorul Inspectoratului Teritorial în Construcţii Constanţa (ITCC), Niculae Ciocănel.

Reprezentanţii constructorului nu au fost prea cooperanţi. De la secretariatul firmei Consal suntem îndrumaţi către departamentul tehnic, unde o anume angajată, Paula Stoica, ne spune că "nu a fost niciun proces. Confundaţi. E vorba de altă firmă". Prefectul de Constanţa, Dănuţ Culeţu, spune că trebuie să se mai documenteze în legătură cu această construcţie, chiar dacă ea se află pe principalul bulevard din Constanţa.

Mai mult, patronul firmei Consal Trade, Constantin Chicheanu, este un controversat om de afaceri. Presa constănţeană relatează că, în trecut, Chicheanu a fost chiar anchetat în dosarul "Ţigareta 2". Unele ziare amintesc şi de afacerile cu fier vechi derulate de firma lui Chicheanu cu CFR.

Cu legea în mână

Anomalia de pe Bulevardul Tomis nu este un caz izolat. Anul trecut, consiliul local aproba în jur de 280 de Planuri Urbanistice de Detaliu (PUD), care modificau regimul de înălţime al unor construcţii. Mai clar, este vorba de un procedeu prin care, lângă un imobil de cel mult un etaj, pot apărea clădiri mult mai
înalte, în acest fel fiind generat şi haosul urbanistic.

Inspectorii de la ITCC s-au sesizat, atenţionând autoritatea locală că s-a încălcat legea, iar aleşii locali, la propunerea lui Mazăre, transformă PUD-urile în Planuri Urbanistice Zonale(PUZ).

"Nu au citit legea şi au aprobat prea multe PUD-uri. Prin PUD schimbau indicatorii de înălţime şi am făcut întâmpinare că nu e bine. Nu au înţeles şi au dat o hotărâre ca aceste PUD-uri să fie considerate PUZ-uri", ne-a declarat inspectorul-şef al ITCC, Radu Damian.

Decizia consilierilor constănţeni este puţin controversată. "E posibil ca un PUZ să fie contradictoriu cu cel de alături", a adăugat Damian, precizând că suprafaţa studiată prin PUZ trebuie să fie mai mare decât cea din PUD.

Specialiştii de la ITCC au mai spus că, în ciuda atacării în instanţă a acestor planuri urbanistice, inspectoratul nu a avut niciodată câştig de cauză.

Vânătoare de spaţii verzi

Dezvoltatorii imobiliari din Constanţa au gusturi fine. După ce au reuşit să pună mâna pe spaţiile verzi de pe Bulevardul Tomis, acum, în vizorul lor sunt alveolele cu verdeaţă din faţa blocurilor de pe Bulevardul Lăpuşneanu.

Toamna trecută, locuitorii din blocul T 5 de pe Lăpuşneanu s-au trezit cu buldozerele în faţa blocului şi cu câţiva pomi defrişaţi. "Au venit şi au făcut săpături. Au dat de apă şi s-au oprit. Au tăiat nişte copaci însă", s-a plâns administratorul blocului T 5, Constantin Georgescu.

Omul ne mai spune că blocul este înclinat, scările au început să crape, iar un eventual proiect imobiliar ar putea crea reale probleme imobilului. Oamenii din zonă afirmă că, la numai câţiva metri de proprietăţile lor, ar urma să crească o clinică privată, cu parcare subterană, dar şi un bloc de locuinţe.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite