Constanţa: pregătiri pentru Formula 1 pe apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 300.000 de spectatori sunt aşteptaţi la Lacul Siutghiol, la Class One Romanian Grand Prix, echivalentul pe apă al curselor de Formula 1 Hassan Al-Thani, şeicul Quatarului, a închiriat

Peste 300.000 de spectatori sunt aşteptaţi la Lacul Siutghiol, la Class One Romanian Grand Prix, echivalentul pe apă al curselor de Formula 1

Hassan Al-Thani, şeicul Quatarului, a închiriat întreg hotelul Rex din Mamaia pentru Grand Prix. Rezervarea este valabilă pe durata evenimentului, timp de cinci ani.

Class One Romanian Grand Prix este organizat pentru al doilea an consecutiv în staţiunea Mamaia şi reprezintă o etapă din campionatul internaţional de ambarcaţiuni de mare putere, Class One World Powerboat Championschip.

Competiţia se va desfăşura între 29-31 august, iar la linia de start se vor înscrie şase echipe cu zece ambarcaţiuni. Echipele concurente au ajuns deja la malul Mării Negre. Piloţii au închiriat apartamente pentru care plătesc şi 500 de euro pe noapte, astfel că hotelurile de patru şi cinci stele din Mamaia au fost deja rezervate aproape în totalitate.

Senzaţii tari şi pentru spectatori

Pentru cei care vor să experimenteze senzaţii tari, oganizatorii au pregătit o surpriză. Pe durata zilelor de concurs, spectatorii pot urca la bordul unei ambarcaţiuni de cursă, care, condusă de piloţi cu experienţă, va depăşi bariera celor 100 de mile pe oră.

De asemenea, curajoşii pot pilota singuri una dintre cele două ambarcaţiuni de cursă Nor-Tech ce ating viteze de peste 150 km/h, secondaţi de copiloţi cu experienţă.

Un abonament pentru locaţiile VIP costă 800 de lei, care permite accesul şi la petrecerile private la care vor participa piloţii, acces la bar şi bufet şi cadouri din partea organizatorilor. La tribună, biletul costă 40 de lei/zi.

Şeicul Qatarului a venit cu vesela

Şeicul Hassan Al-Thani (foto), liderul echipei Qatarului, a închiriat special pentru eveniment un întreg hotel de cinci stele din Mamaia. Acesta este rezervat, de altfel, pentru o perioadă de cinci ani, cât va participa şeicul la Class One Romanian Grand Prix. Al-Thani a venit cu bucătarul personal şi cu propriile tacâmuri.

Născut pe 20 iulie 1968 la Doha, este licenţiat în finanţe în Marea Britanie. Pe lângă cursele de Formula 1 pe apă, şeicul este pasionat de creşterea cămilelor, pescuit, vânătoare cu şoimi, dar şi de fotbal.

Pagubă de 40.000 de dolari

Şeicul Qatarului participă în concursul din acest an cu două ambarcaţiuni în valoare de cinci milioane de euro. Anul trecut, echipa sa nu a fost ferită de evenimente neplăcute.

La turele de încălzire, una dintre cele două bărci ale Qatarului, Qatar 95, a fost serios avariată din cauza pietrelor de pe fundul lacului. Paguba la elice şi radar s-a ridicat la 40.000 de dolari. Vina au purtat-o organizatorii care nu au curăţat suficient de bine obstacolele din lac.

Organizatorii au recunoscut că avarierea bărcilor se întâmplă rar în competiţiile din străinatate. Pentru ca incidentul să nu se mai repete, lacul a fost curăţat: 100 de tone de obstacole au fost scoase din apă, iar ceea ce nu a putut fi înlăturat a fost balizat.

Asistenţă permanentă pentru piloţi

Alin Vintilă ne-a declat că a fost încheiat un contract de asistenţă medicală cu Crucea Roşie şi Serviciul de Amblanţă Constanţa. Vor fi organizate puncte de prim ajutor pe malul lacului cu voluntari şi cadre medicale calificate, pentru a asigura asistenţă publicului spectator.

Pentru o intervenţie calificată în caz de accident pe apă, organizatorul competiţiei a angajat medici de intervenţie, care vor sta pe bărcile de salvare de pe lac şi care vor putea interveni în maximum un minut în orice punct al circuitului.

Pentru a asigura un timp cât mai mic de transport al răniţilor în caz de accident, va fi asigurată o bandă de urgenţă pe fiecare sens din staţiunea Mamaia, pe unde vor circula salvarea, pompierii şi poliţia.

Aşadar, traficul rutier riscă un blocaj total având în vedere numărul mare de autoturisme aşteptate de autorităţi să intre în staţiune. Efective importante de forţe de ordine vor fi mobilizate atât în Constanţa, cât şi în Mamaia pe întreaga perioadă de desfăşurare a evenimentului.

Programul Class One Romanian Grand Prix 2008

Vineri - 29 august

- Antrenamentul oficial - Ambarcaţiunile sunt lansate la apă cu cele două macarale de 90 respectiv 70 de tone, urmând o sesiune de antrenament de două ore

- Parada ambarcaţiunilor pe străzile Constanţei

- Prezentarea echipelor pe scena din piaţeta Cazino Mamaia

- Petrecerea de BUN VENIT - Club Bamboo Mamaia. Special guest: Shaggy.

Sâmbătă - 30 august

- Antrenament pentru Pole Position - Reglaje la motor, schimburi de elice, lansare la apă şi până la nouă tururi de circuit

- Demonstraţii şi spectacole pe apă şi în aer

- Pole Position - Sesiunea de calificări durează 90 de minute, fiecare ambarcaţiune fiind obligată să execute minimum două tururi de circuit, dar nu mai mult de patru.

Duminică - 31 august

- Antrenament pentru cursă - Ultima ocazie pentru a testa ambarcaţiunile înaintea cursei

- Demonstraţii şi spectacole pe apă şi în aer

- Romanian Grand Prix - CURSA

- Decernarea premiilor

- Petrecerea de RAMAS BUN la Office Temporary Lounge Mamaia

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite