Constanta: Un român arestat pe nedrept a dat în judecată statul italian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Laurenţiu Stelian Papp solicită despăgubiri de 700.000 de euro după ce a fost încarcerat mai bine de un an. Între timp, fiul său de 13 ani grav bolnav a murit pentru că familia nu a putut strânge banii necesari operaţiei

Drama lui Laurențiu, un bărbat de 34 de ani, din Mangalia, seamănă leit cu poveștile altor câteva mii de români plecați să facă un ban cinstit în străinătate. Exact în urmă cu doi ani el a plecat din Mangalia la muncă în Italia. A lăsat acasă un fiu minor, extrem de grav bolnav, diagnosticat cu astrocitom de gradul 2 la creierul mare.
Spera că va strânge în câteva luni banii necesari operației care să îi salveze și să prelungească viața. Două luni a munct ca zilier pe la diferite organizații non guvernamentale din Catania, a dormit pe unde a putut, doar ca să pună bani deoparte.

Arestat direct din casă

Seria coșmarelor pentru Stelian Papp a început pe 22 mai 2007 când a fost arestat și acuzat de complicitate la viol , favorizarea prostitutiei , trafic de droguri , trafic sau detinere de arme de foc.
„M-am trezit cu șase polițiști la ușă, însoțiți de o româncă, despre care am aflat că fusese violată. Nu s-au legitimat, m-au întrebat doar dacă po cunosc pe femeie, dacîă ea locuiește acolo și unde îi sunt actele. Le-am povestit polițiștilor că nu o cunosc, moment în care ea mi-a explicat în limba română că alți trei tineri cu care era ea au fost arestați pentru trafic de droguri. Polițiștii au înțeles cuvântul droguri așa că au intrat în casă fără a avea mandat de percheziție și la sfârșit m-au ridicat și pe mine deși nu au găsit nimic în casă“, povestește Papp coșmarul prin  care a trecut.
Ce nu știa românul era că pentrul el iadul tocmai urma să se deschidă.  Două luni a fost ținut în carceră, și mutat dintr-o închisoare în alta, iar alte pentru următoarele 11 a primit interdicție de a părăsi casa în care locuia, lăsându-l astfel fără loc de muncă și posibilitatea de a aduna banii de care avea nevoie ca de aer. „Timp de șapte săptămâni am fost trasferat de mai multe ori între două închisor de maximă securitate.
Eram flancat de 8 gardieni înarmați cu pistoale mitalieră și legat cu o lesă, exact ca un câine.“
În cele din urmă justiția italiană îi dă dreptate românului și toate acuzațiile sunt retrase pe 15 iulie 2008. Nu înainte ca un judecător, din exces de zel, să îi solicite românului să îl aducă în Italia pe fiul de 13 ani, care din cauza efortuluidepus pe drum a intrat în comă. De altfel, băiatul a murit în luna octombrie a anului trecut în timp ce era internat în Institul Oncologic din București.

Hărțuit de autoritațile din „cizmă“, pentru a  renunța la acuzații

Deși a fost declarat nevinovat pentru toate acuzațiiile aduse printr-o sentință definitivă și irevocabilă, pentru Laurențiu Stelian Papp coșmarul continuă. Imediat după finalizarea procesului, autoritățile italiene au încercat să îl mituiască în spăeranța mușamalizării cazului. „Avocatul italian desemnat din oficiu, Francesco Maria Marchez a încercat să îmi ofere 50.000 de euro pentru ca să nu merg mai departe cu procesul la CEDO pentru despăgubiri material și morale “. De altfel se pare că alți patru români judecați în același proces au primit, tot prin intermediul avocaților din oficiu, sume modice de ordinal miilor de euro, prin care le-a fost cumpărată tăcerea. În momentul în care Papp a luat legătura cu un avocat român în dorința de a ajunge cu dosrul la Strasbourg, a simțit primele semnele ale „vendetei“ italiene. Între timp anchetatorii și-au „adus aminte“ că mangaliotul se face vinovat de EVADARE. Procesul are la bază faptul că în ziua în care a fost eliberat din închisoare el a fost lăsat în fața unui post de poliție dintr-un alt oraș decât cel de domiciliu. Polițiștii sperau că bărbatul se va face nevăzut și ar putea să îl aresteze pentru fugă. Numai că românul reușește să ajungă, după trei zile, în casa în care avea domiciliul forțat cu toate că nu avea asupra sa nici măcar un ban. Totuși pentru cele 72 de ore în care românul se chinuia să ajungă acasă poliția l-a dat dispărut și anchetarorii au putut înscena un dosar.
Organizația Română Drepturile Omului au intrat deja pe fir
„Cazul domnului Papp Stelian Laurențiu ne-a fost adus la cunoștință de către soția dumnealui încâ din prima lună de arest când era deja considerat vinovat înainte de a avea un proces. Așteptăm și reacția autorităților române în acest caz în care un român declarat nevinovat printr-o sentință după 11 luni de arest, este încă hărțuit de autoritățile italiene“ ne-au declarat reprezentantii Organizației care se ocupă de respectarea drepturilor omului din Mangalia.

Procesele și moartea fiului l-au băgat în spital


„Orice s-ar întâmpla nu mă las păgubaș și merg până în pânzele albe pentru a-mi face dreptate. Doar ce m-am întors de la urgența spitalului din localitate unde medicii m-au internat pentru depresie și tensiune arterială ridicată. În prezent ne chinuim amândoi, și eu și soția din 500 de euro pe care îi câștiga ea, din care ne plătim și chiria și mâncarea și tot. Pe mine nu mă mai angajeazănimeni după ce am fost hărțuit și făcut de râs în mass media locală. Este o ilegalitate tot ce mi se întâmplă, însă nu mă voi lăsa învins“, a concluzionat Laurențiu Stelian Papp.

Drama lui Laurențiu seamănă leit cu poveștile altor câteva mii de români plecați să facă un ban cinstit în străinătate. Exact în urmă cu doi ani el a plecat din Mangalia la muncă în Italia. A lăsat acasă un fiu minor, extrem de grav bolnav, diagnosticat cu astrocitom de gradul 2 la creierul mare. Spera că va strânge în câteva luni banii necesari operației care să îi salveze și să prelungească viața. Două luni a munct ca zilier pe la diferite organizații non guvernamentale din Catania, a dormit pe unde a putut, doar ca să pună bani deoparte.

Arestat direct din casă

Seria coșmarelor pentru Stelian Papp a început pe 22 mai 2007 când a fost arestat și acuzat de complicitate la viol , favorizarea prostitutiei , trafic de droguri , trafic sau detinere de arme de foc. „M-am trezit cu șase polițiști la ușă, însoțiți de o româncă, despre care am aflat că fusese violată. Nu s-au legitimat, m-au întrebat doar dacă po cunosc pe femeie, dacîă ea locuiește acolo și unde îi sunt actele. Le-am povestit polițiștilor că nu o cunosc, moment în care ea mi-a explicat în limba română că alți trei tineri cu care era ea au fost arestați pentru trafic de droguri. Polițiștii au înțeles cuvântul droguri așa că au intrat în casă fără a avea mandat de percheziție și la sfârșit m-au ridicat și pe mine deși nu au găsit nimic în casă“, povestește Papp coșmarul prin  care a trecut. Ce nu știa românul era că pentrul el iadul tocmai urma să se deschidă.  Două luni a fost ținut în carceră, și mutat dintr-o închisoare în alta, iar alte pentru următoarele 11 a primit interdicție de a părăsi casa în care locuia, lăsându-l astfel fără loc de muncă și posibilitatea de a aduna banii de care avea nevoie ca de aer. „Timp de șapte săptămâni am fost trasferat de mai multe ori între două închisor de maximă securitate. Eram flancat de 8 gardieni înarmați cu pistoale mitalieră și legat cu o lesă, exact ca un câine.“ În cele din urmă justiția italiană îi dă dreptate românului și toate acuzațiile sunt retrase pe 15 iulie 2008. Nu înainte ca un judecător, din exces de zel, să îi solicite românului să îl aducă în Italia pe fiul de 13 ani, care din cauza efortuluidepus pe drum a intrat în comă. De altfel, băiatul a murit în luna octombrie a anului trecut în timp ce era internat în Institul Oncologic din București.

Hărțuit de autoritațile din „cizmă“, pentru a  renunța la acuzații

Deși a fost declarat nevinovat pentru toate acuzațiiile aduse printr-o sentință definitivă și irevocabilă, pentru Laurențiu Stelian Papp coșmarul continuă. Imediat după finalizarea procesului, autoritățile italiene au încercat să îl mituiască în spăeranța mușamalizării cazului. „Avocatul italian desemnat din oficiu, Francesco Maria Marchez a încercat să îmi ofere 50.000 de euro pentru ca să nu merg mai departe cu procesul la CEDO pentru despăgubiri material și morale “. De altfel se pare că alți patru români judecați în același proces au primit, tot prin intermediul avocaților din oficiu, sume modice de ordinal miilor de euro, prin care le-a fost cumpărată tăcerea. În momentul în care Papp a luat legătura cu un avocat român în dorința de a ajunge cu dosrul la Strasbourg, a simțit primele semnele ale „vendetei“ italiene. Între timp anchetatorii și-au „adus aminte“ că mangaliotul se face vinovat de EVADARE. Procesul are la bază faptul că în ziua în care a fost eliberat din închisoare el a fost lăsat în fața unui post de poliție dintr-un alt oraș decât cel de domiciliu. Polițiștii sperau că bărbatul se va face nevăzut și ar putea să îl aresteze pentru fugă.
Numai că românul reușește să ajungă, după trei zile, în casa în care avea domiciliul forțat cu toate că nu avea asupra sa nici măcar un ban. Totuși pentru cele 72 de ore în care românul se chinuia să ajungă acasă poliția l-a dat dispărut și anchetarorii au putut înscena un dosar.
Organizația Română Drepturile Omului au intrat deja pe fir
„Cazul domnului Papp Stelian Laurențiu ne-a fost adus la cunoștință de către soția dumnealui încâ din prima lună de arest când era deja considerat vinovat înainte de a avea un proces. Așteptăm și reacția autorităților române în acest caz în care un român declarat nevinovat printr-o sentință după 11 luni de arest, este încă hărțuit de autoritățile italiene“ ne-au declarat reprezentantii Organizației care se ocupă de respectarea drepturilor omului din Mangalia.

Procesele și moartea fiului l-au băgat în spital

„Orice s-ar întâmpla nu mă las păgubaș și merg până în pânzele albe pentru a-mi face dreptate. Doar ce m-am întors de la urgența spitalului din localitate unde medicii m-au internat pentru depresie și tensiune arterială ridicată. În prezent ne chinuim amândoi, și eu și soția din 500 de euro pe care îi câștiga ea, din care ne plătim și chiria și mâncarea și tot. Pe mine nu mă mai angajeazănimeni după ce am fost hărțuit și făcut de râs în mass media locală. Este o ilegalitate tot ce mi se întâmplă, însă nu mă voi lăsa învins“, a concluzionat Laurențiu Stelian Papp.

ultima oră

Din cauza stresului pe care l-a suferit și a regimului din pușcărie, Stelian Papp a fost internat în weekend în stare gravă în spitalull din Catania fiind suspect de Leucemie pe fond nervos

Cifre

390 de zile de arrest domicilar a trebuit să suporte bărbatul din mangalia
13 ani și 8 luni avea fiul lui Stelian Papp când a murit în Institutul Oncologic din București


390 de zile de arrest domicilar a trebuit să suporte bărbatul din mangalia
13 ani și 8 luni avea fiul lui Stelian Papp când a murit în Institutul Oncologic din București

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite