Weekendul care a salvat sezonul estival

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sfârşitul de săptămână a adus la malul mării aproximativ 300.000 de turişti, număr-record pentru acest an. Cel puţin 30 de milioane de euro au cheltuit pe cazare, masă şi distracţie toţi cei care au petrecut weekendul în staţiunile de pe litoralul românesc.

Primele două weekenduri din luna august au adus încasări care i-au făcut pe hotelieri să-şi frece mâinile de bucurie şi să-şi facă deja bilanţul. Operatorii din turism spun chiar că luna august a fost salvarea sezonului, după ce în iulie au venit la mare cu 40% mai puţini turişti decât în 2010.
Iar dacă un turist ar fi cheltuit, pe două nopţi de cazare şi trei zile de distracţie, în jur de 100 de euro, asta înseamnă că cei aproximativ 300.000 de turişti prezenţi la sfârşitul săptămânii trecute la mare ar fi tocat nu mai puţin de 30 de milioane de euro. Trebuie să ţinem cont că printre ei au fost şi români cu mai puţină dare de mână, dar şi unii care şi-au permis să cheltuiască chiar şi mii de euro. Este de menţionat şi faptul că mulţi dintre turişti s-au cazat „la negru", iar tot ce s-a încasat a ocolit contabilitatea.

Prea multe cereri de cazare

Cea mai căutată staţiune a fost Mamaia. Aici, o noapte de cazare pentru două persoane costă între 200 şi 400 de lei, dublu faţă de sudul litoralului. „Avem plin, iar în weekend nu am mai putut onora cererile de cazare. Mulţi turişti care au venit fără rezervare au fost redirecţionaţi către alte hoteluri. Luna august salvează turismul de pe litoral, mai ales în Mamaia, unde sunt cele mai multe evenimente. Staţiunea este mult mai promovată decât cele din sudul litoralului", a spus Nicolae Bucovală, preşedintele Asociaţiei Patronatului Mamaia. 

Încasări-record

Agenţii economici din toate staţiunile au avut încasări-record. Spre exemplu, la autoservirea Cleopatra, din Mamaia, 3.000 de turişti au luat masa zilnic. „Am lucrat la foc continuu. Turiştii vor mâncare caldă, proaspătă. Cei mai mulţi au vrut meniul zilei, care nu depăşeşte 13 lei", a spus patronul complexului Cleopatra, Nicolae Chrindojan.Însă cei mai mulţi bani au fost cheltuiţi în cluburi. În Mamaia, turiştii au stat la coadă la intrare. „Am avut câte 2.500 de clienţi pe seară.

Pentru o zi de duminică, acest lucru înseamnă dublu faţă de anul trecut", a declarat Ciprian Istrati, PR-ul Clubului Bellagio, din Mamaia. Una peste alta, bilanţul este pozitiv: turismul din prima parte a lunii a salvat sezonul estival. „Este un vârf de sezon similar anilor trecuţi. Mai avem până să ajungem la recordul din anul 2008, când toate lunile de vară au avut un grad de ocupare de 100%", a declarat Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Litoral - Delta Dunării şi al Autorităţii Naţionale a Agenţiilor de Turism, care estimează, la finalul sezonului 2011, o creştere cu 5% a vânzărilor faţă de 2010. Costineştiul a fost, de asemenea, în topul preferinţelor pentru această perioadă. Numărul turiştilor înregistraţi la unităţile clasificate este de 40.000 pe weekend, însă numărul lor este triplu, deoarece mulţi preferă cazarea la particulari, unde este mai ieftin.

Familiştii au umplut sudul litoralului

Şi în sudul litoralului, gradul de ocupare a fost de peste 100%. Nici la particulari sau în campinguri nu s-au mai găsit locuri. Unii turişti au dormit chiar şi în maşinile parcate pe spaţiile verzi sau pe unele sectoare de plajă. Traficul a fost infernal de dimineaţă până spre prânz spre plaje, pentru ca apoi direcţia să se schimbe. „Turiştii care aleg staţiunile din sud sunt familişti cu copii, persoane care preferă liniştea, nu gălăgia cluburilor, oameni aflaţi în căutarea unui tratament balnear sau a unui SPA. Aceştia cumpără, în general, pachete de 7-14 zile, nu doar bilete pentru sfârşit de săptămână", a precizat primarul Mangaliei, Mihai Claudiu Tusac. Luna trecută, staţiunile din sud au avut un grad de ocupare de sub 60%.

"Luna august salvează turismul de pe litoral, mai ales în Mamaia, unde sunt cele mai multe evenimente. Staţiunea este mult mai promovată decât cele din sudul litoralului.''
Nicolae Bucovală preşedintele Asociaţiei  Patronatului Mamaia

40.000 de autoturisme au intrat pe Autostrada Soarelui spre mare în fiecare weekend, potrivit IPJ Constanţa.

Scad preţurile la cazare!

După vârful de sezon, pe litoral preţurile încep să scadă treptat până la 1 septembrie. Spre exemplu, în Mamaia, la Hotel Aurora (2 stele), preţul pe noaptea de cazare a fost, până la 15 august, 238 de lei. Până la toamnă, o noapte costă 177 de lei. La Hotel Flora (3 stele), preţurile mari se menţin până la 20 august. După această dată, tarifele scad de la 260 de lei pe noapte, la 147 de lei. La Hotel Iaki (4 stele), o noapte de cazare costă 219 euro până la 18 august. De la 19 august, tariful scade la 179 de euro pe noapte. La Hotel Vega (5 stele), tariful la cazare a scăzut, de la 15 august, de la 1.045 de lei la 935 de lei pe noapte, cameră dublă.

Sejur la 5 stele cu 499 de lei

Capetele de sezon pe litoral sunt dedicate pachetelor promoţionale la cazare, oferite de hoteluri care rămân deschise şi în prima lună de toamnă. „Litoralul pentru toţi" s-a lansat săptămâna trecută în toate agenţiile de turism din ţară, iar oferta este următoarea: la un hotel de 2 stele, şase nopţi de cazare costă 249 de lei, la 3 şi 4 stele - între 350 şi 400 de lei, iar la cinci stele - 499 de lei.

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism a lansat ieri programul „Zile gratuite de vacanţă", valabil până la 31 august. În cadrul programului, se oferă zile gratuite de cazare după modelul „plăteşti 5 nopţi şi stai 6 sau chiar 7". „În cadrul programului, o cameră dublă costă 300 de lei pe noapte, cu mic-dejun inclus. Hotelul este ocupat 100% doar în weekend şi sperăm ca prin acest program să atragem turişti şi în cursul săptămânii", a declarat Liliana Stoica, reprezentant al Hotelului Malibu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite