Constanţa: Turiştii şi localnicii vor avea program special de Paşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

  Turiştii au început deja să apară pe litoral. În această perioadă, 32 de hoteluri sunt deschise în staţiunile de pe malul mării şi 37 în Constanţa şi Mangalia

Litoralul va avea program special de sărbători. În această noapte, începând cu ora 23.30, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, va oficia pe plaja Modern slujba de Înviere. Lumina va fi adusă de la Ierusalim via Suceava cu un elicopter militar.

În Mangalia, altarul a fost amplasat tot pe plajă şi a fost sfinţit aseară. Mâine, la ora 15.00, în Portul Turistic Mangalia se organizează masa tradiţională de Paşte cu cozonac, ouă roşii şi miel la proţap, după care, la ora 18.30, începe spectacolul folcloric cu Maria Cârneci, Laura Lavric, Aneta Stan şi ansamblul Rapsodia Dobrogei.

Spectacole şi artificii

Astăzi, la ora 12.00, a fost inaugurat la Cazino în Mamaia Târgul Tradiţional de Paşte, care va fi deschis până mâine, la ora 20.00. Meşteri din toată ţara au expus produse tradiţionale - ouă încondeiate, figurine din turtă dulce, obiecte din ceramică.

Tot duminică, în prima zi de Paşte, pe scena de la Piaţeta Cazino din Mamaia este organizat un spectacol multietnic intitulat Sărbătoare Dobrogeană, între orele 15.00 şi 18.00, iar între 18.30 şi 20.30 va avea loc un spectacol folcloric. Vor urca pe scenă orchestra Lăutarii de la Chişinău condusă de Nicolae Botgros, Laura Lavric, Maria Dragomiroiu şi Ansamblul popular de dansuri Cîndrelul Junii Sibiului. Gheorghe Zamfir va susţine un spectacol începând cu ora 19.00.

La ora 21.00, pe scena de pe plaja Cazino din Mamaia vor urca Goran Bregovic şi Wedding and Funeral Orchestra. La aceeaşi oră, în Mangalia cântă Loredana Groza. Ambele concerte se vor încheia cu focuri de artificii.

La plimbare

Sâmbătă, duminică şi luni, turiştii şi constănţenii au posibilitatea să facă o plimbare cu telegondola sau cu autobuzele supraetajate puse în circulaţie special în aceste zile.

Sâmbătă, duminică şi luni, toate muzeele din Constanţa vor fi deschise, iar intrarea va fi liberă atât pentru turişti, cât şi pentru constănţeni. „Weekendul porţilor deschise la muzee“ face parte din manifestarea „Lumină la malul mării“, organizată de Ministerul Turismului.

Luni, Asociaţia pentru Promovarea Turismului Litoral va organiza o excursie gratuită la Mănăstirea Sfântul Apostol Andrei, primul loc creştinat din ţara
noastră.

Paştele la mănăstire

Cei care vor să scape de agitaţia din oraş pot merge să ia lumină de la Mănăstirea Casian, situată lângă Cheile Dobrogei, la aproximativ 40 de kilometri de Constanţa. Acolo puteţi ajunge dacă de la Mihail Kogălniceanu urmaţi drumul spre Târguşor, iar de acolo un drum pietruit de câţiva kilometri. Lăcaşul de cult a fost ridicat acum opt ani, în apropierea peşterii unde legenda spune că ar fi trăit Casian, discipolul Sfântului Ioan Gură de Aur.  

În aceeaşi zonă, în apropiere de comuna Cogealac, se află şi Mănăstirea de maici Colilia. Lăcaşul de cult a fost la origine biserică romano-catolică ridicată pentru germanii stabiliţi în zonă pentru o vreme.

Sărbători departe de casă

Studenţii basarabeni sărbătoresc în acest an Paştele departe de casă, în căminele universităţilor. După protestele de la Chişinău, tinerilor le este teamă să meargă acasă, pentru că vor fi luaţi în vizorul poliţiştilor. „Vreau foarte mult să ajung la familia mea, pentru că nu am mai văzut-o de anul trecut, dar îmi este teamă, pentru că pe fratele meu l-au interogat la vamă când venea de la Chişinău în România şi m-a sfătuit să rămân aici, pentru că este riscant să plec. Îmi trimit părinţii mei un colet cu ouă roşii şi cozonac“, a spus o studentă care a vrut să-şi păstreze anonimatul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite