Constanta: Străchini, oale şi linguri de lemn în Piaţa Griviţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanta: Străchini, oale şi linguri de lemn în Piaţa Griviţei
Constanta: Străchini, oale şi linguri de lemn în Piaţa Griviţei

Pentru că se apropie Moşii de vară, gospodinele cumpără vase pe care să le dea de pomană pentru rudele decedate


Tradiţia se păstrează de la an la an, chiar dacă, în timp, bugetul a devenit mai limitat. Sâmbăta viitoare, e sărbătoarea populară a Moşilor de vară, când creştinii îşi aduc aminte de cei răposaţi şi dau de pomană vase noi, pline cu mâncare şi băutură.

Meşteşugari din Dâmboviţa

În Piaţa Griviţei, meşteşugarii deja au scos la vânzare străchini şi oale, linguri din lemn, căni şi farfurii şi aşteaptă cumpărătorii.
Constatin Brâncoveanu are 53 de ani şi vine de mai bine de 20 de ani, în fiecare an, la Constanţa, ca să vândă oale, căni şi străchini. Locuieşte în Niculeşti, judeţul Dâmboviţa, şi, spune el, meşteşugitul e acolo îndeletnicire de bază.

„Eu am moştenit asta din familie. Bunicul meu făcea străchini şi căni, tatăl meu - la fel. Am atelier acasă. Demult, bunicul meu venea aici, în Piaţa Griviţei, şi cioplea în lemn chiar sub ochii cumpărătorilor“, povesteşte nea Constantin. Copiii nu au moştenit pasiunea sa pentru meşteşugit, ei au alte interese. Nea Constantin lucrează toată iarna pentru ca imediat ce soseşte primăvara să aibă ce scoate la vânzare. Străchinile le face în serie. „Cred că îmi ia 10 - 15 minute să fac un astfel de vas“, spune meşteşugarul.

 Linguri din lemn de fag sau tei

Cumpărătorii, însă, sunt din ce în ce mai puţini, iar profitul scade de la un an la altul. „În fiecare an cumpăr vase, atât cât pot. Aşa e obiceiul, să dai de pomană pentru morţi. Banii sunt puţini, nu ne ajung, dar eu aşa ştiu de la mama, asta e tradiţia“, spune tanti Maria, o bătrână de 74 de ani.
Demult, îşi aminteşte meşteşugarul,  gospodinele cumpărau 10 - 15 străchini pe care să le dea de pomană, acum iau doar 2 - 3, maxim 5. „Lumea are mai puţini bani, dar nu renunţă la obiceiul ăsta. Românii dau de pomană pentru morţi“, spune el. Are clienţi care revin în fiecare an. „Sunt bătrâne care locuiesc aici, în apropierea pieţei, pe care le cunosc şi le vând produse pe datorie. Mie îmi place aici, la Constanţa. Mă înţeleg foarte bine cu oamenii“, povesteşte Constantin Brâncoveanu.

Stand deschis până pe 7 iunie

Preţurile sunt accesibile. Străchinile de lut costă 2,5 lei bucata, lingurile - 1,5 lei, iar vasele pentru sarmale între 40 şi 50 de lei. Coşurile împletite costă 10 - 20 de lei, iar sitele - 5 lei. Meşteşugarul a scos la vânzare şi pălării din papură care costă 10 lei bucata, dar şi dispozitive de masaj care costă între 7 şi 20 de lei. „Noi avem clienţi fideli, care revin în fiecare an“, adaugă Brâncoveanu.

Standul va rămâne deschis până pe 7 iunie, după care meşteşugarul se va muta în staţiunea Mamaia, unde va pune la vânzare suveniruri.

Tradiţii seculare ale creştinilor
 
De Moşi, creştinii din Dobrogea dau de pomană străchini cu mâncare şi căni de care leagă cireşe şi flori de tei. În toate bisericile ortodoxe se oficiază slujbe de pomenire a celor decedaţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite