Constanţa: Profesorii constănţeni au mers la cursuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cadrele didactice nu au mai intrat astăzi în grevă. Decizia a fost luată de conducerea Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării şi sindicalişti şi de sindicalişti.

Ministerul a hotărât amânarea cu două zile a tezelor cu subiect unic, proba de Limba şi Literatura Română urmând să se desfăşoare  joi, 7 mai. Restul tezelor unice se vor desfăşura în funcţie de calendarul deja stabilit, respectiv pe 13 şi 21 mai.

Trei şcoli cu deficit de cadre 

Cu toate că iniţial s-a anunţat că 4.500 de profesori au semnat pentru boicotarea tezei cu subiect unic, între timp lucrurile au luat o altă întorsătură. Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa, Petrică Miu, a declarat că doar elevii din opt şcoli nu ar fi susţinut testarea, dacă totul se desfăşura conform deciziilor sindicaliştilor. Din cele opt unităţi, trei ar fi avut nevoie de mai mulţi suplinitori pentru ca examenele să se desfăşoare fără probleme. Acestea sunt: Şcoala nr. 2 din Ovidiu, Şcoala Grigore Moisil din Năvodari şi Şcoala nr. 12 Bogdan Petriceicu Haşdeu.

Profesorii au păreri diferite 

La Şcoala Ciprian Porumbescu, a declarat directorul unităţii, Doina Buzescu, toate cadrele didactice ar fi participat la teze. „Niciun membru de sindicat din cei 29 nu a aderat la grevă“, a precizat el. În schimb, la Şcoala Ferdinand, din 42 profesori 40 au semnat pentru boicotarea tezelor. Directorul unităţii de învăţământ, Georgeta Ioniţă, a precizat că doar ea, pentru că nu avea voie, şi profesorul de limba turcă nu şi-au exprimat intenţia de a lua parte la acţiunile revendicative. „Un număr de 482 de elevi ar fi afectaţi de grevă dacă aceasta s-ar mai ţine. Cred că mulţi n-au înţeles că dacă fac grevă li se taie opt ore de muncă şi nu 1-2 ore. Totuşi, nu înţeleg de ce au cedat liderii?! Sindicatul mergea pe linia lui. Oricum, ne supunem deciziilor ministerului şi ale ISJ“, a conchis directorul.

Dascălii din mediul rural nu au fost informaţi

Surse de încredere ne-au spus că la şcolile din Mihai Viteazu, Lumina şi Dulceşti, liderii de sindicat nu şi-au făcut datoria. În aceste unităţi de învăţământ, profesorii nu au fost informaţi cu privire la calendarul acţiunilor de protest. „Nu a venit nimeni la noi să ne pună să semnăm vreun tabel“ a declarat un cadru didactic.
„Acţiunea revendicativă a cadrelor didactice ar ataca viitorul elevilor, deoarece aceştia se pot înscrie la admiterea în liceu numai pe baza notelor de la teze.  La noi în unitate, nici un profesor nu a semnat pentru participarea la grevă, deşi liderul de sindicat a vorbit cu ei. Probabil că şi-au amintit cum a fost în 2005, când au avut numai de suferit, când nu şi-au luat banii“, a declarat directorul Şcolii nr. 6, Constantin Boroianu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite