Constanţa: Profesoara Maria Munteanu a câştigat excelenţă prin matematică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Matematica este pentru ea: „Joc, educaţie, artă, gimnastica minţii, măsoară şi numără întregul univers şi de aceea este regina tuturor ştiinţelor“ (Frederick Gauss).

Copilul trebuie să înţeleagă ce i se predă la şcoală. Doar o discuţie cu Maria Munteanu este suficientă să pleci mult mai învăţat şi să regreţi că nu ai avut un astfel de profesor care să aibă atâta răbdare şi dăruire să explice fiecare model matematic. „Dacă îi vorbeşti elevului despre principiul lui Arhimede trebuie să îi spui şi câte ceva despre cine a fost acesta“, mărturiseşte profesoara care nu mai pridideşte cu explicaţiile.

Puţini îşi pot închipui, dar Maria Munteanu a avut chiar expoziţii cu obiectele explicative din geometrie pe care le-a creat cu propriile mâini. Pereţii, masa şi dulapurile sunt pline de figuri geometrice şi ar ajuta orice elev să priceapă şi să iubească o astfel de disciplină aşa cum o face profesoara Munteanu. O pasiune incredibilă pentru matematică şi pentru tot ceea ce se leagă de această materie.

Pe înţelesul tuturor

A strâns un dicţionar cu termeni matematici pe înţelesul tuturor, al copiilor, al părinţilor şi al profesorilor, dar nu a reuşit să îl publice. Chiar dacă au trecut 25 de ani de când este la pensie tot îşi doreşte să împărtăşească tot ce ştie şi orice problemă de matematică este o provocare pentru ea, aşa că nu se lasă până nu găseşte rezolvarea, iar totul pare atât de simplu când le explică. „Ştii ce grele sunt, dar nu mă culc până nu le rezolv. Pot vorbi şi cinci ore despre tot ce vezi aici“, spune profesoara arătând fiecare model lucrat la mână. Caiete întregi cu probleme de geometrie de zeci de ani ascund în paginile îngălbenite o muncă făcută cu dăruire de un cadru didactic, pasiune care nici acasă nu i-a dat pace.

Alte vremuri

Are figurine de tot felul. „Am dat măsurătorile la meseriaşul care poate nu are nici liceul şi eu le lucrez la cineva care sudează“, adaugă Maria Munteanu. Foloseşte un aparat de pirogravat pentru ca formele geometrice să iasă perfecte pe lemnul care pare sculptat de mâna unui artist. „Îţi trebuie mii de ore să faci asta, la fiecare am pus titlu şi ce reprezintă“,  spune profesoara care este pregătită să arate cum le explică copiilor geometria şi desenează un cerc imaginar pe perete.

Acum copiii sunt meditaţi pe bandă rulantă, iar profesorii nu mai depun niciun efort să îi ajute să înţeleagă. „Treizeci de ani şi două luni am stat la catedră, în picioare, în faţa elevilor, cu emoţii şi mă duceam pregătită pe capitole. Acum profesorii le spun «luaţi testul şi rezolvaţi-l». Vine nepoata şi când o întreb ce a făcut despre teorema lui Pitagora. «Păi, ne-a spus să facem ce ştim», aşa e acum“, spune profesoara. Dascălii dau vina pe părinţi, părinţi pe şcoală, şcoala că nu are bani şi ce trebuie. Pune mâna şi fă-ţi singur material didactic!“, îndeamnă Maria Munteanu.

Profesoara arată tuturor munca ei de o viaţă şi ar dărui figurinele oricui este interesat, iar dorinţa ei este să facă un film documentar despre tot ceea ce ştie pentru a arăta cât de simplă este, de fapt, geometria.

Mai multe amănunte citiţi în Adevărul de Seară.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite