Constanţa: Parcul Tăbăcărie - un loc cu mizerie, maidanezi şi boschetari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai vizitat parc al Constanţei aşteaptă ca administraţia locală să intervină pentru a-l curăţa de gunoaie, maidanezi şi boschetari. Deşi este un loc cu verdeaţă şi locuri de joacă pentru copii, situat între graniţele mall-ului City Park şi ale Satului de Vacanţă, parcul Tăbăcărie îşi ascunde defectele în spatele pomilor de la şoseaua bulevardului Tomis şi ale străzii Soveja

Tocmai când crezi că ai ieşit la aer curat şi ai parte de o plimbare perfectă, se poate întâmpla să dai peste o groapă cu noroi proaspăt, frământat de roţile maşinilor care trec pe aleile parcului. Există acele câteva terase care trebuiesc aprovizionate, iar maşinile cu marfă, în lipsa unui traseu special amenajat, circulă pe trotuarele destinate pietonilor. Cu toate că accesul autoturismelor în zonă este interzis, deseori, spaţiul din spatele Teatrului de vară, acum doar o umbră a mall-ului fiţos, se adună atât de multe maşini încât oamenii sunt nevoiţi să se strecoare în şir indian.

Gropi „semnalizate” cu câte un boschete

Nici copii nu sunt feriţi de pericole. Există zeci de guri de canalizare ale căror capace au fost furate de hoţii de fier vechi. Rămase neastupate, o parte dintre acestea au fost „semnalizate“ cu crengi de boschete. De asemenea, sunt mulţi stâlpi de iluminat care au rămas fără capace la panoul de conexiuni. Firele atârnă la vedere şi reprezintă o adevărată ameninţare pentru părinţii care-şi scot micuţii la plimbare.

Doi bătrânei se legănau pe o bancă şubredă

Băncile din afara spaţiului rezervat locurilor de joacă pentru copii sunt vandalizate şi trebuie să îţi faci curaj înainte să te aşezi. Mai rar se întâmplă să găseşti o bancă care să nu aibă lipsă cel puţin o scândură. „De vreo cinci minute ne uităm după o băncuţă întreagă pe care să ne putem aşeza. Dacă nu găsim, ‘om vedea noi cum stăm. Ne descurcăm“, spune Gheorghe Poienaru, un pensionar ţinut de braţ de soţia sa.

Numărul pubelelor în care se poate arunca gunoiul este foarte mic. O mare parte dintre acestea au fost furate sau stricate de oamenii străzii care, pe timp de noapte, îşi vac veacul prin parc. „În planul proiectului Expo-Flora din Tăbăcărie sunt incluse atât reparaţia, cât şi suplimentarea cu mobilier urban a parcului. În momentul de faţă suntem în curs de licitaţie pentru încheierea unui contract destinat reparaţiilor, iar pentru suplimentare urmează să se hotărască bugetul care va fi alocat“, declară viceprimarul municipiului, Decebal Făgădău.

Mizeria de la capătul tunelului

O parte din imaginea verde a parcului intră în contrast cu mizeria şi mirosul emanat din tunelul prin care odinioară circula vechiul trenuleţ. Nici până în ziua de azi, nimeni nu a făcut nimic pentru a curăţa şi renova tunelul devenit lăcaş de odihnă pentru aurolaci şi haitele de maidanezi. Niciun gardian public nu se încumetă să facă ronduri în parc după lăsarea întunericului. „Cât de curând vom interveni pentru igienizarea zonei respective şi bineînţeles că avem de gând să întărim paza“, a explicat Decebal Făgădău.
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite