Constanta: Paradis la Păcuiul lui Soare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanta: Paradis la Păcuiul lui Soare
Constanta: Paradis la Păcuiul lui Soare

Insula e situată în apropierea localităţii Ostrov, la aproximativ 130 de kilometri de Constanţa. Un ţărm scăldat de apele Dunării, natură sălbatică, linişte cât cuprinde şi o cetate veche de mai bine de o mie de ani care coboară sub apele învolburate - la Păcuiul lui Soare descoperi o lume misterioasă.

E un loc rupt de civilizaţie. Ca să ajungi acolo trebuie să pleci dis-de-dimineaţă din Constanţa, pe ruta Ostrov (DN3), către locul unde Dunărea începe să scalde tărâmul Dobrogei. Până la Păcuiul lui Soare faci mai bine de o oră şi jumătate.

Drumul străbate colinele dobrogene împodobite cu viţă de vie, culturi de floarea-soarelui, porumb, dar şi păduri. Peisajul este splendid. Tot pe acest traseu poţi face popasuri şi la alte obiective turistice: bisericuţele de cretă de la Murfatlar, monumentul Tropaeum Traiani, de la Adamclisi, peştera unde se spune că a trăit apostolul Andrei, situată în apropiere de Ion Corvin.

 Înainte de a ajunge la Păcuiul lui Soare, în apropierea localităţii Ostrov, găseşti mănăstirea Dervent. Un drum de ţară, care porneşte din spatele lăcaşului de cult, te duce direct către Dunăre. Acolo găseşti mereu barcagii dispuşi să te ducă pe insulă. Drumul nu durează mai mult de cinci minute, iar peisajul e splendid.

Printre hăţişuri

Descoperi o plajă cochetă, cu nisip fin, unde te poţi bronza în voie. Un peisaj de poveste. Dacă te încumeţi să porneşti printre tufişuri şi copaci vei descoperi cetatea. Zidurile vechi, construite din pietre imense, sunt acoperite de buruieni.

Printre hăţişuri, drumul e o adevărată aventură: fiecare pas e o victorie, iar fiecare piatră răsărită - o descoperire. Dacă mergi de-a lungul pietrelor ajungi din nou la Dunăre. Mai mult de trei sferturi din cetate e scufundată, iar dacă apa e limpede o poţi observa cu uşurinţă.

 În unele locuri, Dunărea s-a retras, iar trunchiurile şi rădăcinile copacilor dezgolite de ape oferă o imagine spectaculoasă. E un ţinut sălbatic.

Poveştile cetăţii

Zidurile cetăţii bizantine au intrat în atenţia arheologilor în anii ’50. Profesorul Petre Diaconu, de la Institutul de Arheologie din Bucureşti, a cercetat în amănunt această cetate şi chiar a scris o monografie. Cetatea bizantină a fost construită în secolul X şi avea rol de apărare.

În verile secetoase, când apele Dunării seacă, cetatea oferă un spectacol extraordinar. În 2003, spre exemplu, a ieşit la suprafaţă până şi temelia acestor ziduri.  Tot în apropiere se află şi cetatea Dervent, care a fost ridicată în aceeaşi perioadă. Acolo se afla o bază a flotei bizantine care naviga pe Dunăre.

 „Din cercetările efectuate, se pare că cetatea de pe insulă a fost locuită până în secolele XIV - XV. Profesorul Petre Diaconu a avansat ideea că este vorba despre vestita cetate bizantină Vicina“, explică profesorul Constantin Chera, de la Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie Constanţa. În zonă nu există amenajări turistice.

 „Nu se poate amenaja pentru turism zona respectivă, pentru că Dunărea inundă frecvent. Au existat frecvent discuţii pe această temă. Este o zonă în continuă transformare. Este nevoie de o investiţie uriaşă pentru a putea face ceva acolo“, spune Constantin Chera.

 Pe insulă poţi sta o zi întreagă mai ales că ai ce explora. Fiecare colţ de natură e unic. Camparea este interzisă. Accesoriul obligatoriu într-o astfel de excursie este soluţia împotriva ţânţarilor.

Zonă frecventată de călărăşeni

Zona este frecventată de locuitorii din Călăraşi. În fiecare weekend, oamenii dau fuga la Păcuiul lui Soare. „Noi venim cu barca, pentru că aici putem face plajă în linişte“, spune Florin M., din Călăraşi.

Din păcate, mulţi dintre cei care merg acolo în weekend nu protejează natura, aprind focul pe plajă sau în pădure şi lasă în urmă gunoaie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite