Constanţa: Oraşul, corigent la spaţiile verzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parcurile, locurile de joacă şi de parcare au fost sacrificate de autorităţile locale care au emis avize de construcţie.

Un studiu al organizaţiilor de mediu arată că în municipiul Constanţa sunt puţine locuri cu verdeaţă, iar cele care au existat au fost copleşite de construcţii.

Cele mai recente studii situează Constanţa pe antepenultimul loc din cele 41 de judeţe din ţară cu cele mai puţine spaţii verzi fiind urmat doar de Galaţi şi Hunedoara. Doar 5.1 metri pătraţi de cap de locuitor mai există acum, iar o plimbare prin oraş este cea mai bună dovadă că pomii au dispărut. Locul lor a fost luat de contrucţii neterminate sau de alte centre comerciale. Specialiştii susţin că spaţiile verzi ajută la îmbunătăţirea calităţii mediului, menţinerea echilibrului ecologic şi reducerea poluării. În acelaşi timp oferă spaţiu de recreere şi refugiu.

Poliţişti de mediu
S-a încercat refacerea acestora prin amenajarea unui parc în zona Flămânda cu fonduri de la Ministerul Mediului şi a unuia în Zona Industrială care va fi făcut din fonduri private, dar şi cu o contribuţie din bugetul local. Ce ar fi putut să fie păstrat  a dispărut de la un an la altul, iar locuitorii oraşului au simţit asta pe propria piele. Şi-au exprimat nemulţumirea, dar mai mult în surdină.

Garda de Mediu Constanţa, instituţia care supraveghează situaţia spaţiilor verzi, s-a poticnit la legi.„Cadrul juridic are neclarităţi şi este complicat, greu de parcurs, iar lămurirea lui cere mult timp“, spune comisarul şef  Vasile Petro. Unde s-a putut interveni s-a făcut uz de atribuţiile de „poliţişti“ de mediu, dar proiectele de dezvoltare ale urbei au fost puse mai presus de orice de municipalitate. „Un popor sănătos care vrea să rezolve o astfel de problemă trebuie să zică ceva, să reacţioneze . Mai ţine şi de cât de gospodare sunt autorităţile locale“, este de părere Petro.

Pesimiste sunt şi părerile reprezentanţilor de mediu care au văzut cum spaţiile verzi dispar în timp scurt şi nu au nicio putere sau un cuvânt radical de spus. „Din păcate, situaţia nu s-a îmbunătăţit. Au apărut alte construcţii, iar spaţii verzi mai deloc. Au fost recondiţionate cele existente, dar altele noi nu prea au fost făcute“, spune Mihaela Cândea, reprezentant ONG „Mare Nostrum”.

Oamenii îşi pierd motivaţia

Cele mai multe autorizaţii de construcţii s-au eliberat pentru zona centrală a oraşului, şi aşa aglomerată de construcţii. Eşec total a fost şi modul în care au reacţionat locuitorii. „Când vine vorba de acţiuni sunt prea puţini cei care doresc să se implice, iar pe de altă parte la astfel de activităţi oamenii îşi pierd motivaţia şi consideră că autorităţile nu îi vor lua în seamă“, mai spune reprezentantul organizaţiei de mediu. Spiritul civic este însă mai greu de trezit chiar dacă fiecare conştientizează că tot mai greu se găsesc locurile cu verdeaţă unde să iasă la o plimbare liniştită. Comunitatea europeană ne dă acum reguli de care ar trebui să se ţină cont, măcar atunci când e vorba de mediu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite