Constanta: Ministerul Mediului reşapează Rabla

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanta: Ministerul Mediului reşapează Rabla
Constanta: Ministerul Mediului reşapează Rabla

În program vor fi introduse autoutilitarele uşoare, iar numărul unităţilor disponibile nu mai este limitat. Şi persoanele juridice se află în atenţia Ministerului Mediului, iar pentru leasing discuţiile sunt purtate cu Oficiul Concurenţei.

Nicolae Nemirschi a declarat sâmbătă în staţiunea Mamaia că s-a ţinut cont de perioada de criză financiară când puţini sunt dispuşi să îşi schimbe maşina, motiv pentru care s-au adus mai multe completări programului Rabla.

„Vom introduce în program şi autoutilitarele uşoare până la 3,5 tone pentru că ţinta noastră este să scoatem rablele de pe piaţă şi a doua modificare care va fi imediată este că nu mai e limitat numărul de maşini care pot fi achiziţionate de o persoană. Ţinta noastră este să scoatem 60.000 de rable de pe piaţă, indiferent de marcă şi de proprietar“, a declarat ministrul Mediului.

Modificările vor fi valabile de miercurea viitoare, când va fi introdusă în şedinţa de guvern o ordonanţă de urgenţă pentru cea de-a doua etapă a programului şi care va putea fi aplicată după 10-15 iunie.

Ministerul Mediului lucrează şi la facilitarea achiziţionării de maşini noi şi de către persoanele juridice. „Lucrurile se duc spre legislaţia europeană şi discutăm cu Consiliul Concurenţei, dar trebuie aplicată schema de «minimis», adică de ajutor de la stat şi va fi fezabil din septembrie pentru persoanele juridice“, a spus Nemirschi. Schema va fi valabilă până în 2011.

Leasingul, o chestiune dificilă

O altă problemă aflată în atenţia celor de la Mediu este achiziţia maşinilor noi prin leasing, dar discuţiile vor mai dura. „Consiliul Concurenţei îmi spune că nu poate intra în schema ajutorului de stat pentru că aici maşina o achiziţionează firma de leasing şi dă mai departe unei persoane fizice“, a menţionat Nemirschi.

În opinia sa, programul Rabla se află pe drumul cel bun întrucât s-au vândut 11.500 de autoturisme noi din cele 20.000, ceea ce înseamnă 20% din totalul automobilelor noi vândute pe piaţa românească faţă de anul trecut când s-a înregistrat 11%.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite