Constanta: Litoral 2009 / Cornel Burcă este ospătarul care a servit generaţii de tineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanta: Litoral 2009 / Cornel Burcă este ospătarul care a servit generaţii de tineri
Constanta: Litoral 2009 / Cornel Burcă este ospătarul care a servit generaţii de tineri

Cornel Burcă este de la 16 ani ospătar pe litoral. Acum are propriul complex turistic în staţiunea Costineşti, unde le oferă turiştilor meniuri la preţuri de criză. Litoralul a fost locul unde şi-a întâlnit şi partenera de viaţă.

Pe Cornel îl cunosc toţi tinerii care vin la Costineşti în vacanţă. Îl zăreşti ba alergând printre mese cu un platou de gustări, ba pregătind terenul de tenis din apropierea restaurantului.

Nu uită să pregătească nici camerele pentru cazarea turiştilor. Aşternuturi apretate, curăţenie lună în băi şi un buchet de flori proaspete. Toate astea „pentru romantism“, după cum spune bărbatul.

Aventura vieţii lui Cornel Burcă a început în urmă cu 23 de ani, când a ajuns pe malul mării dintr-un sat din Moldova. „Făcusem şcoala de ospătari la Bacău şi lucram prin restaurante, pe unde apucam“, îşi aminteşte Cornel.

Cu câteva tricouri în bagaj a acostat pe plaja din Eforie Nord, unde avea să revină în fiecare vară de atunci încoace. „De la 16 ani sunt cu tava-n mână. Am lucrat în toate staţiunile de la mare, dar cel mai mult mi-a plăcut la Eforie“, spune bărbatul. „Pe atunci, o bere era 3,5 lei şi se vindea mai ales cea la litru“, îşi aminteşte Cornel.

Şi-a întâlnit dragostea în Eforie Nord

Pe plaja românească îşi făceau concediul mulţi străni, de multe ori mai numeroşi decât turiştii români. Aşa a cunoscut-o şi pe soţia sa, Gerda, o suedeză plină de viaţă ce i-a cucerit inima de prima dată când li s-au întâlnit privirile.

„Îmi amintesc ca şi cum ar fi fost ieri. Ne plimbam pe faleză seara. De atunci pentru mine Eforie Nord reprezintă, într-adevăr, staţiunea îndrăgostiţilor“, explică ospătarul.

Nu au lipsit nici aventurile, mai ales că întâlnirile dintre un român şi o străină erau privite cu suspiciune de fosta Securitate. „Seara, când coboram din camera de hotel al Gerdei, poliţiştii mă aşteptau jos, să mă amendeze. Deja ştiam şi de ce: nu aveam voie în hotelul străinilor“, mai spune Cornel.

La dispoziţia turiştilor

Cu timpul, el a reuşit să strângă bani din ospătărie, pe care i-a investit în Costineşti. Aici a deschis Complexul Sport, unde tinerii găsesc cazare ieftină.

„Ştiu cum e să nu ai bani şi să vii la mare. De aceea, încerc să menţin preţuri cât mai accesibile“, explică Cornel. Pentru 40-50 de lei pe noapte, turiştii au la dispoziţie o cameră cu duş, iar la cerere le este servită şi mâncarea.

Şi asta nu e tot. Pentru că îi place sportul, Cornel s-a gândit să ofere această oportunitate şi turiştilor. A amenajat terenuri de tenis, baschet, volei şi fotbal, o alternativă la terasele gălăgioase la malul mării.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite