Constanţa: Leonte Năstase-Omul care a „încondeiat“ politicieni şi vedete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

  Revista „Moftul Român“ l-a declarat cetăţean de onoare al umorului românesc.

Binecunoscutul grafician-caricaturist Leonte Năstase este laureat al tuturor saloanelor de umor organizate în România, respectiv: Bucureşti, Vaslui, Suceava, Huşi, Constanţa, Gura Humorului, Bistriţa Năsăud, Târgu-Jiu, Reşiţa, Făgăraş, Galaţi, Brăila, Baia Mare, Arad, Ploieşti, Urziceni, Feteşti, Deva, Petroşani, Târgu-Mureş, Costineşti, Slatina, Botoşani, Bacău, Focşani, Cluj-Napoca, Tulcea, Călăraşi, Vălenii de Munte. Deţine opt distincţii internaţionale obţinute la saloanele de umor organizate în Italia, Franţa, Rusia, Bulgaria, Turcia, Macedonia, Coreea de Sud.

Cursuri de decorator

Cariera şi-a început-o de tânăr. A făcut şi cursuri de vitrinieri şi decoratori, în cadrul Şcolii Tehnice Comerciale Nicolae Kretzulescu din Bucureşti. Între 1968-1969 a fost redactorul şef al revistei şcolare Mercur şi, cum era de aşteptat, şi-a publicat primele caricaturi. Primele trei lucrări  publicate într-un ziar central au  fost însă în  Scînteia Tineretului, din data de 11 mai 1974, pe vremea când era încă student.  Din 1975 îi apar caricaturi în Urzica, Flacăra şi Perpetuum Comic. 

Constănţean get-beget

Deşi s-a născut în judeţul Dolj, se consideră constănţean în proporţie de 100%. Povestea sa începe în primăvara anului 1944, când mama sa, basarabeancă, strămutată în Cadrilater se refugiase acolo de frica bombardamentelor. Cum ţara noastră se afla în plin război şi gara din Craiova era la acel moment bombardată de aviaţia americană, a fugit împreună cu părinţii în Dumbrăveni, satul tatălui său. După terminarea războiului s-a mutat cu familia în Nazarcea, apoi la Palazu Mare, Mihail Kogălniceanu.

Cetăţean de onoare al umorului românesc

A publicat  din anul 1974 caricatură în presa românească şi în cea internaţională, cu precădere în revistele de umor şi în cataloagele expoziţiilor naţionale şi internaţionale. Totodată, a realizat coperţi şi ilustraţii pentru diferite edituri şi autori din România. În anul 2003, revista de umor Moftul Român l-a declarat Cetăţean de onoare al umorului românesc, iar un an mai târziu i s-a acordat de către preşedinţie medalia Meritul Cultural Clasa I pentru 30 de ani de activitate plastică şi publicistică.

Pasionat de fotografie

Spune că fotografia se conjugă la final cu meseria graficianului de profesie şi că această dragoste i-a fost transmisă de la părinţi.

Planuri

Luna viitoare va participa la Buşteni la o expoziţie de portrete şi caricaturi patronată de Uniunea Artiştilor Plastici. În perioada 1-15 iulie va fi prezent la Bucureşti cu o expoziţie personală Leonte Năstase, axată pe colaj umoristic.

Celebrităţi caricaturizate

Caricaturistul a ilustrat de-a lungul anilor şi momentele revoluţionare care s-au petrecut acum 20 de ani. De asemenea, el le-a făcut caricaturile preşedinţilor Ion Iliescu, Emil Constantinescu, dar şi lui
Traian Băsescu, pe care l-a desenat încă de pe vremea când era primar. A reuşit să-i surprindă şi pe oamenii politici Mircea Geoană şi Adrian Năstase. Despre Elena Udrea spune că este o răsfăţată. „Are două portrete făcute de mine“. Nici Dan Puric, Cristian Tudor Popescu, Fănuş Neagu, Tora Vasilescu şi Jean Paler nu i-au scăpat.

Citiţi mai multe în Adevărul se Seară 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite