Constanta: Lauri pentru liceenii de la Traian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii au obţinut locul întâi la Festivalul Naţional de Film pentru elevi. Zece creaţii au ajuns în finala Festivalului Naţional de Film „Spune NU violenţei în şcoli“. Festivitatea de premiere a avut loc ieri la Cityplex Tomis, când au fost vizionate creaţiile ajunse în finală. 

Scurtmetrajele aduc în vizor probleme actuale şi imagini care se regăsesc şi astăzi în şcolile din România:  elevi care se bat în sălile de clasă, victime fără apărare, agresori măcinaţi de remuşcări, conflicte interioare - consecinţele violenţei.

Două reportaje în finală


În finală au ajuns şi două reportaje – unul în care elevii de la Grupul Şcolar din Strehaia,  judeţul Mehedinţi, au prezentat povestea reală unui elev care şi-a pierdut viaţa în urma unui conflict violent la şcoală - şi altul, realizat de elevii Liceului Teoretic Decebal, din Constanţa, care prezintă opinia oamenilor cu privire la violenţă. Cel de-al doilea a obţinut premiul pentru cel mai bun reportaj, iar primul – menţiune.

„Scufimi-ai roşia“

Premiul pentru cea mai bună interpretare feminină a fost obţinut de Oana Iordache, elevă la Colegiul Naţional Nicolae Titulescu Pucioasa, pentru filmul „A fi victimă“. Elevul Alexandru Scarlat, de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu din Constanţa, a obţinut premiul pentru cea mai bună interpretare masculină, în comedia „Scufimi-ai roşia“. Filmul „Procesul“, realizat de elevii Colegiului Naţional Alexandru Ioan Cuza, din Focşani, a obţinut premiul III, iar premiul II a revenit Liceului Teoretic Traian, din Constanţa, pentru filmul „Lumină şi întuneric“.

Conflicte şi relaţii pe marele ecran

Premiul I a fost oferit pentru filmul V.I.S. (Violence is stupid), realizat de Constantin Sorin Bâzgă, Ovidiu Bălaşa, Andreea Frăţea, Cristina Ioniţă, Robert Turcu şi Mustaţă Lucian, elevi în clasa a XI-a la Liceul Teoretic Traian, sub coordonarea profesorului Claudia Enculescu. Filmul aduce în vizor povestea unui elev cu înclinaţii artistice, care este ironizat de colegi şi ajunge să se exteriorizeze violent. Filmul surprinde foarte bine conflictul interior, dar şi relaţiile dintre liceeni.

„Cele ai multe filme au fost originale. Copiii au fost foarte entuziaşti şi au lucrat cu seriozitate“, a declarat prof. Alina Dermengiu, coordonatorul festivalului. Câştigătorii au fost foarte apreciaţi de preşedintele juriului, regizorul Dinu Tănase.  „Merită toate felicitările, pentru că este un film care depăşeşte limitele amatorismului“, a spus regizorul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite