Constanta: Lacăt pe unităţile de învăţământ din Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii constănţeni au beneficiat de încă o zi de huzureală

Elevii constănţeni au beneficiat de încă o zi de huzureală. După scurta vacanţă de primăvară, clopoţelul va suna mâine din nou.  Şcoala nu a reînceput astăzi pentru toţi elevii după cum anunţase Ministerul Educaţiei. Pentru şcolarii din şapte judeţe, inclusiv Constanţa, vacanţa de Paşte s-a prelungit cu încă o zi. Sindicatul Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar (SLSIP) a negociat o zi liberă în plus pentru cadrele didactice.
Cu toate că Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) a trimis către toate instituţiile o notă internă prin care s-a anunţat că în Constanţa şcoala se reia abia mâine, au existat situaţii în care, atât elevi, cât şi profesori, s-au dus la şcoală degeaba, aflând cu stupoare că este... închisă. Mai multe cadre didactice de la liceul din Palas s-au întors din drum, aflând abia azi-dimineaţă că nu se ţin cursuri.

Administrator la şcoală

În jurul orei 8.45, la Şcoala 27 de pe bulevardul Lăpuşneanu, singura persoană care putea fi văzută în apropierea şcolii era administratorul. Cocoţat pe o scară la intrarea principală în unitate, acesta vopsea grilajul de protecţie al uşii. „Au venit câţiva elevi mai de dimineaţă, dar au plecat“, a spus administratorul. În şcoală nu se afla absolut nimeni. Nici director, nici adjunct, nici secretară. La Şcoala Generală 12 Bogdan Petriceicu Haşdeu curtea era pustie. Toate intrările erau închise şi nici urmă de elevi sau profesori.

Câini în loc de elevi

La Colegiul Tehnic Energetic, singurii cursanţi care se aflau în curtea şcolii erau maidanezii. În rest, totul era ferecat. La fel şi la Şcoala Remus Opreanu, unde câţiva patrupezi îşi făceau veacul pe acolo, păzind cu străşnicie uşa de acces a profesorilor. O elevă rătăcită pleca acasă de la Liceul George Călinescu. Ea ne-a declarat că diriginta le-a spus vineri să vină la şcoală de astăzi.

„Nu ne-a anunţat nimeni“

Situaţia a fost similară şi în localităţile din judeţ. Şcolile cu numerele 2 şi 3 din Năvodari aveau în această dimineaţă uşile închise. Un administrator, care se afla în curtea şcolii, ne-a informat că şi restul unităţilor de învăţământ din oraş sunt închise. Şcoala din localitatea Lumina avea zăvorul tras, iar la şcoala din Ovidiu o singură mămică ieşea din curtea unităţii ţinându-şi copilul de mână. „În mod normal ştiam că şcoala începe astăzi. Nu ne-a anunţat nimeni de contrariu“, a declarat Doina Vlad, mama elevului.  

Elevii intră în focuri

De săptămâna viitoare copiii vor intra în febra examenelor. Primii care vor susţine testări luna aceasta sunt elevii de gimnaziu. Pe data de 29 aprilie ei încep tezele unice. Prima probă este la Limba şi literatura maternă, apoi Limba şi literatura română pe data de 5 mai, iar pe 13 mai - proba la Matematică. Elevii claselor a
VIII-a vor mai avea de trecut şi  examenul la Istorie sau Geografie, în funcţie de opţiune.

Liceeni aleşi de... calculatoare

În ceea ce-i priveşte pe elevii claselor a VIII-a, ei vor fi admişi la liceu tot pe baza selecţiei efectuate de calculator. Între 18 şi 25 iunie se completează opţiunile, iar pe 4 iulie vor fi afişate rezultatele.
Oferta de şcolarizare pentru licee şi şcoli de arte şi meserii va fi făcută publică la sfârşitul săptămânii viitoare. Tot atunci va fi lansată şi broşura cu toate informaţiile legate de admitere.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite