Constanta: Fanfara Marinei are instrumente vechi din 1938(Galerie foto)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fac deliciul festivităţilor de Ziua Marinei. Secvenţe din spectacolele lor au fost postate pe site-ul YouTube

Încântă urechile preşedinţilor de stat şi ale oficialilor la orice ceremonie şi dau reprezentaţii în staţiunile de pe litoral. Sunt membrii fanfarei Marinei Române conduşi şi dirijaţi din anul 2000 de maiorul Cornel Ignat.
Toţi instrumentiştii sunt absolvenţi ai instituţiilor muzicale militare sau civile din Bucureşti, Constanţa şi Iaşi. Cei mai mulţi au studii superioare, iar atunci când nu cântă în uniforma militară, predau în şcoli ca profesori de muzică.

Fanfara este compusă din aproximativ 30 de muzicanţi care în timp au învăţat şi să danseze pentru ca spectacolele lor să placă nu doar auzului, ci şi privitului.

Nu e uşor ca în timp ce suflă în instrumente să facă şi paşi de dans, dar membrii fanfarei au învăţat şi asta din dorinţa de a fi cât mai spectaculoşi. S-au consultat cu scenografi, coregrafi, regizori de spectacole şi au luat puţin câte puţin de la fiecare.

Instrumente cârpite

Chiar dacă disciplina este cuvântul de ordine, iar prestanţa uniformelor îi face deosebiţi, instrumentiştii de la fanfara Marinei nu o duc pe roze.Le lipsesc multe instrumente, iar cel mai vechi este un corn din anul 1938. Este reparat să reziste cât mai mult în timp. Banii care vin din contractele onorate de fanfara militară ajung în bugetul de stat, dar nu se întorc la cei care depun eforturi să îi câştige, măcar pentru a putea cânta la instrumente mai bune.

„La capitolul instrumente este strigător la cer. Noi încercăm să le avem funcţionale, le tot lipim. În contactele cu muzicile militare din străinătate, când au văzut cu ce instrumente cântăm au zis că este imposibil! Au numai instrumente de firmă, iar noi, dintre cele chinezeşti care sunt cele mai ieftine pe piaţă. Dar noi ne facem datoria“, spune dirijorul cu amărăciune.

Spectacole pentru turiştii de la noi

Cel puţin patru ore pe zi petrec instrumentiştii fanfarei marinei militare exersând piese din tot felul de genuri muzicale: canţonete, simfonii, marşuri. „Anul acesta am avut invitaţii pentru diferite festivaluri, dar criza financiară ne împiedică să dăm curs invitaţiilor, dar sperăm ca anul viitor...“, mărturiseşte maiorul Ignat.

Ultima oară au fost în 2007, la vecinii bulgari şi de atunci nimic. Cea mai recentă invitaţie au primit-o din Cehia, dar Marina nu le poate asigura banii de transport şi cazare.

După anii ’90, rând pe rând, fanfarele militare au dispărut, iar în zona Dobrogei, doar cea de la Constanţa a mai rezistat. Ameninţate de desfiinţare, orchestrele care supravieţuiesc îşi păstrează prestanţa de a aduce un altfel de muzică, iar instrumentele vechi sunt păstrate cu grijă până când îşi vor da şi ultima suflare.


Vezi imagini cu fanfara marinei militare române:  http://www.youtube.com/watch?v=HlvTxPGZ_nU

Citiți mai mult în Adevărul de Seară

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite