Constanța: Evenimentul monden al anului şcolar: banchetele de absolvire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru elevi este cel mai frumos moment, în timp ce pentru părinţi emoţia costă.


Viitorii absolvenţi de gimnaziu şi liceu se pregătesc de momentul festiv care marchează finalul unei etape importante din viaţa lor: banchetul. Mai nou, petrecerea preocupă şi elevii de clasa a IV-a.


Dincolo de febra examinărilor care le determină continuarea studiilor, elevii clasei a VIII-a şi a XII-a sunt foarte preocupaţi de petrecerea la care au visat demult. Banchetul trebuie să fie perfect, toaleta să fie cea mai frumoasă, iar atmosfera de vis trebuie să fie completată eventual de o declaraţie de dragoste.

Cu orice preţ

Ca de obicei, între elevi, părinţi şi cadre didactice s-au iscat mici dispute privind organizarea banchetelor. Alegerea locului, stabilirea meniului, întocmirea albumului foto, invitarea profesorilor (cărora elevii le suportă meniul şi le oferă un cadou-amintire din partea clasei) şi la final convenirea unui preţ sunt prilejuri de şedinţe şi comitete care au ca scop organizarea unei serbări fără cusur. „Oricât ar costa până la urmă, voi plăti pentru banchetul copilului ca să rămână cu o amintire cât mai frumoasă. Sper însă să nu se depăşească limita bunului simţ la pretenţii, căci nu mi se pare că toţi profesorii merită această cheltuială. Suma finală cred că va fi frumuşică, dacă punem la calcul şi toaleta de banchet. Probabil vreo patru milioane de lei vechi, cu totul. Am auzit şi părinţi care nu vor să-şi lase copiii la banchet motivând că nu au bani. Este datoria ta de părinte să te asiguri că al tău copil se va bucura de acest moment unic“, a afirmat Sanda Panait, părinte de viitor licean.

Mamaia, gazda banchetelor

Staţiunea Mamaia este principalul loc în care se ţin majoritatea banchetelor şcolare. Dacă pentru constănţeni este o opţiune firească, pentru tineri din alte părţi ale ţării este o destinaţie de
fiţe. Liceenii din Curtea de Argeş şi-au făcut sâmbătă banchetul la Piccadilly, iar sâmbăta aceasta sunt programaţi cei din Câmpina. Pentru două nopţi de cazare, mic dejun şi masă festivă se plătesc 160 de lei. „Ei ne-au contactat văzând prezentarea pe site-ul nostru. O masă festivă costă între 75 şi 100 de lei, în funcţie de meniu“, a menţionat Andrei Trandafir, patronul de la Piccadilly. Dacă elevii de la Grupul Şcolar Emil Palade au plătit 150 de lei de persoană pentru petrecerea desfăşurată la Iaki, alţi colegi de promoţie nu şi-au permis acelaşi lux şi au ales Savoy cu meniu de 50 de lei. La Melody, preţul unui meniu este de 80 de lei. Sunt destui elevi care însă nu merg la banchet, pentru că preţul li se pare părinţilor foarte mare. „Eu stau acasă, ai mei nu au bani de banchet. Mai bine ies cu prietenii mei undeva şi sărbătorim aşa cum vrem, nu scorţos, cu profii“, a explicat George, elev la şcoala Virgil Madgearu. Restaurantele de 5 stele Mamaia şi Vega nu au organizat banchete pentru elevi.

Profesorii de la I.N. Roman şi-au plătit singuri meniul

Conducerea Grupului Şcolar I.N. Roman din Constanţa nu s-a implicat în organizarea banchetului şcolar. Absolvenţii au decis unde vor să chefuiască şi în ce bareme să se încadreze. Directorul instituţiei, prof. Daniela Flonder, a declarat că elevii claselor a XII-a şi a XIII-a au petrecut la Colonade în contul sumei de 65 lei. „Am preferat să ne plătim noi tot, ca să nu existe discuţii de niciun fel cu nimeni“, a precizat directoarea liceului.

Tratament VIP de clasa a IV-a

La Şcoala cu clasele I-VIII Ion Jalea, până şi ţâncii de clasa a IV-a fac banchet. Şi nu orice banchet, ci unul de trei-patru zile la munte, în regim demipensiune. Şi ei vor plăti bani frumoşi la finalizarea ciclului primar. În prezent, tarifele practicate de agenţiile de turism pentru  o noapte de cazare, cu cină festivă şi un mic dejun variază între 210 lei şi 370 lei în staţiunile Voineasa, Bran, Sinaia, Buşteni.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite