Constanţa: Durere în familiile marinarilor răpiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Familiile marinarilor români sechestraţi de piraţii somalezi pe 6 mai în Golful Aden îşi pun speranţele în armatorul navei Victoria şi se roagă ca fiinţele iubite să revină cât mai curând acasă.

Soţia bucătarului Dumitru Curcă (56 de ani) este îndurerată cu atât mai mult cu cât şi băiatul lor George (25 de ani) este îmbarcat pe o navă şi se află la primul său voiaj.

Este singură, iar această situaţie nu face decât să-i apese şi mai puternic pe rana din suflet. „Vă puteţi da seama că trec prin momente extrem de grele. Imaginaţi-vă cum poate fi să ai cele mai dragi persoane departe de tine şi viaţa uneia dintre ele să fie pusă şi în pericol!“, spune Veronica Curcă. Bucătarul Dumitru Curcă este un adevărat lup de mare. Bărbatul practică marinăria de 30 de ani şi a fost prin toate colţurile lumii.

Bucătarul, la a doua sechestrare

Ca şi ceilalţi colegi ai săi, Dumitru Curcă nu a fost la prima traversare a Golfului Aden. „Când a trecut prima dată pe acolo mi-a spus la telefon că se teme, dar a doua oară nu a mai sunat. Probabil frica i-a dispărut după ce a trecut prima dată în siguranţă“, a povestit femeia. În urmă cu şase ani, Dumitru Curcă a mai fost ţinut departe de familie după ce ambarcaţiunea pe care se afla a fost arestată în Alger. „Un an şi jumătate a fost ţinut în arest pe acea navă. Au rămas fără provizii şi primeau de mâncare de la marinarii de pe alte vase“, îşi aminteşte soţia bucătarului.

Hrăniţi doar cu orez

Nici acum situaţia proviziilor pentru marinarii sechestraţi pe cargoul Victoria nu este foarte bună. La începutul voiajului, vasul a plecat cu provizii pentru 50 de zile. Deja a trecut o lună de când ambarcaţiunea se află pe mare şi se ştie faptul că piraţii somalezi descarcă tot ceea ce înseamnă hrană de pe un vas sechestrat.
Soţia căpitanului Petru Constantin Tinu este speriată şi spune că se va linişti abia după ce va primi veşti de la soţul său. „Dacă le vor da de mâncare, închipuiţi-vă că va fi numai orez. Nu avem nicio garanţie că se vor purta omeneşte cu ei, că acei piraţi nu vor fi agresivi“, spune soţia căpitanului, Hanea Tinu.

A fost sunată de preot

Elena Sarchizian are soţul şi fata sechestraţi pe nava Victoria. Pe lângă zecile de telefoane pe care le-a primit în doar câteva minute din partea ziariştilor şi a prietenilor, Elena a fost sunată şi de preotul comunităţii armene din Constanţa. „Părinte! Roagă-te pentru sănătatea lor şi să vină cât se poate de repede acasă!“, atât îşi mai doreşte acum Elena Sarchizian de la viaţă. Femeia nu îşi poate explica nici măcar acum cum de s-a putut întâmpla aşa ceva, mai ales că ei au fost de foarte multe ori pe acest traseu, chiar şi cu vase de pasageri.

„Bine că nu este un armator grec“

Soţiile marinarilor de pe Victoria spun că au încredere deplină în armator. Femeile sunt încurajate de faptul că este vorba de o companie din Germania şi că nemţii sunt extrem de serioşi în ceea ce fac. „Problema ar fi fost dacă era vorba de un armator grec. În cercurile marinarilor este ştiut faptul că grecii sunt cei mai delăsători atunci când vine vorba de situaţii care necesită măsuri de urgenţă“, spune Elena Sarchizian. Preşedintele Asociaţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare, Dorel Constantin Onaca este de părere că armatorul ar trebui să solicite ajutorul structurilor internaţionale de apărare pentru a se reuşi eliberarea cât mai rapidă a marinarilor. „Armatorul vrea să se ocupe de problemă fără să solicite SOS din partea organizaţiilor abilitate. Ar fi mult mai bine dacă ar proceda astfel, pentru că aşa este cel mai bine pentru siguranţa tuturor celor care sunt implicaţi“, a declarat Onaca.  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite