Constanţa: Daniel Marcu este mesagerul păcii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constănţeanul s-a încumetat să meargă pe jos 820 de kilometri până la Istanbul, în 34 de zile. El susţine că a făcut 1.440.000 de paşi.

Pe parcursul aventurii sale, tânărul Marcu a lăsat pe oriunde a trecut scrisori şi mesaje de pace şi prietenie. Una dintre acestea a fost emisă chiar de primăria din oraşul natal al lui Daniel către oraşul Kavarna.

„Adevărata călătorie se face mergând pe jos“, a declarat tânărul. Pentru a-şi permite aceste drumeţii el munceşte câteva luni pe an ca ospătar în insula Elba, Italia. Din cele 34 de zile de călătorie spre Istanbul, şase s-a odihnit.  Întreaga aventură l-a costat în total 850 de euro, din care 400 au fost împrumutaţi când a rămas fără bani pe traseu.

A mers cam patru kilometri pe oră şi s-a hrănit cu conserve şi din când în când câte o salată sau o masă caldă oferită pe ici-colo de oameni binevoitori. Acum se pregăteşte pentru aventura vieţii lui: vrea să facă, tot pe jos, înconjurul României.

N-a vrut să intre în Cartea Recordurilor

El a vrut să transmită cetăţenilor din Bulgaria şi Turcia că dacă, noi, oamenii ne-am cunoaşte mai bine, am fi cu siguranţă mai buni. Daniel povesteşte cum a început aventura sa. A plecat din Năvodari pe data de 28 martie şi a ajuns în Turcia, destinaţia dorită, pe data de 1 aprilie.

După ce şi-a atins scopul, acela de a merge pe jos până la Istanbul, s-a întors acasă, după zece zile de vacanţă pe meleagurile turceşti, însă de data aceasta a folosit şi mijloacele de transport.

Celor 820 de kilometri li se adaugă încă 157, reprezentând distanţa Kavarna - Năvodari. Pentru că nu a dispus de bani suficienţi, a fost nevoit de-a lungul călătoriei sale să apeleze în Bulgaria, dar şi Turcia, la numeroase gazde care i-au oferit un acoperiş deasupra capului şi chiar o masă caldă.

Cameră la Spitalul de Urgenţă

„Când am plecat din Constanţa, toţi oamenii mă sfătuiau să am mare grijă că bulgarii sunt răi, te jecmănesc. Lucrurile au stat cu totul altfel. Am fost găzduit cu multă căldură în casele oamenilor de la Kavarna, Nesebar, Marco Tarnovo, peste tot“, mărturiseşte Daniel. Ba chiar a fost ajutat financiar la Marco Tarnovo şi la Balcic de oameni cu suflet mare. Vecinii de la sud de Dunăre l-au tot încurajat, ceea ce i-a insuflat şi mai mult curaj şi poftă de drum. Pentru a se odihni şi a se reface a fost nevoit să doarmă în pensiuni, hoteluri de cea mai proastă calitate, geamii, pieţe, şcoli, Jandarmerie etc. Au existat chiar şi situaţii în care în unele hoteluri nici măcar un duş n-a reuşit să facă. La Burgas, pentru că era noapte, iar cazarea la hotel îi depăşea cu mult posibilităţile, a înnoptat la Spitalul de Urgenţă.

Muşcat de câine

Pe parcursul drumului n-au lipsit nici surprizele. În Starooreehovo a fost muşcat de câinele gazdei, iar în satul ţigănesc Zvezdec a avut un conflict cu locuitorii, însă totul s-a rezolvat.

Citiţi mai multe în Adevărul de Seară

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite