Constanta: Cuplul de tineri, doborât de datoriile la cămătari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până şi rudele sinucigaşilor se feresc să vorbească, de frica recuperatorilor. Într-un bilet de adio, tinerii îşi cer iertare pentru durerea pe care o lasă în urmă şi îşi roagă fetiţa de 7 ani să asculte de bunici.

Oamenii se tem să vorbească despre cele întâmplate. Mulţi au şi ei probleme cu cămătarii din dorinţa de a-şi face un cămin. Terenurile sunt scumpe în zonă şi nu îşi permit să ia credit de la bancă, astfel că ei apelează la alte soluţii, mai periculoase. „Valentin Gavrilă (32 de ani) şi Mariana Rusu (27 de ani) au plecat împreună în nefiinţă. Dacă ne-ar fi cerut ajutorul poate că am fi căutat să îi ajutăm într-un fel“, afirma ieri viceprimarul comunei Cumpăna Florin Neagu.

Localnicii au aflat de la televizor de tragedie şi s-au crucit când au aflat de gestul celor doi. Vestea însă s-a dus repede că un băiat din neamul Gavrilă s-a prăpădit. Sunt mulţi cu numele acesta şi se ajută între ei, dar de această dată însă se pare că tânărul Valentin (33 de ani) nu a dat semne că ar avea probleme. De unul dintre fraţi am dat pe o străduţă. Rătăcea pe acolo şi era prea tulburat să mai vorbească.

Misterul morţii

Cei care îl cunoşteau cât de cât spun că Valentin avea datorii la bănci şi la cămătari şi nu s-a mai descurcat să se achite de datoriile care s-au adunat tot mai multe. Au avut grijă ca fetiţa lor de 7 ani să nu fie martora scenelor de groază, iar totul pare să fi fost premeditat. „Au dat copilul la neamuri acum vreo două-trei zile. Apoi ei nu au mai fost văzuţi“, spune Niculina Nedelcu, o vecină care l-a ajutat pe Valentin să ia un împrumut de la firma de creditare unde lucra. „A luat atunci vreo 10-12 milioane de lei vechi, dar acuma, din câte ştiu, e vorba de sute de milioane. Nu mai lucrez la firmă şi nu mai ştiu ce a mai fost“, a mai mărturisit femeia.

Casa în care locuiau cei doi tineri este la marginea localităţii, într-un cartier în construcţie. Zona este pustie la primele ore ale dimineţii, iar cei câţiva vecini  îşi văd liniştiţi de treburile lor. Clădirea nu este finisată, iar liniştea mormântală este deranjată doar de câinele care a rămas în curte, de pază. Puţinii oameni din vecinătate nu vor să aibă belele. „Aici s-au petrecut lucruri ciudate. E vorba de cămătari şi nu este de joacă“, zice un localnic şi se îndepărtează repede. Nu vrea să fie băgat în povestea asta. Are şi el copii şi se teme pentru ei.

Muriseră de o zi

„Erau decedaţi de o zi, aşa cum ne-a confirmat medicul legist. Când au fost găsiţi joi seara,ea zăcea în pat, într-o cameră cu sânge la nas şi avea urme de sugrumare. El era spânzurat în altă încăpere neamenajată “, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Constanţa, subinspector Radu Croitoru. În biletul găsit în casă, cei doi îşi cereau iertare pentru gestul lor şi spuneau că nu mai pot trăi din cauza datoriilor. Nici preotul Tudor Cosmin Ciocan de la parohia „Cuvioasa Parascheva“ nu ştie prea multe despre ei pentru că nu erau enoriaşi la biserica la care slujeşte.

„Am aflat de la oameni. Erau pocăiţi şi nu veneau la biserică“, mărturiseşte preotul. Autorităţile vor încerca acum să o protejeze pe fetiţă pentru a trece cu bine peste tragedia care îi va marca întreaga viaţă. „O să cerem sprijin de la organizaţiile neguvernamentale din comună să o ajute şi să îi dea chiar consiliere psihologică“, a dat asigurări viceprimarul Florin Neagu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite