Constanta: Copiii săraci vor fi vaccinaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unii părinţi refuză să-şi vaccineze copiii, fie din considerente religioase, fie pentru că se tem de reacţiile adverse

În urma unei statistici efectuate anul trecut de Direcţia Județeană de Sănătate Publică (DJSP) şi de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) a reieşit că 24% dintre copiii din satele constănţene şi 12% dintre micuţii din oraşe nu sunt vaccinaţi.

Medicii spun că părinţii nu sunt de acord cu vaccinarea fie din considerente religioase, fie pentru că nu sunt informaţi. Cele mai multe probleme sunt în familiile de romi, spun reprezentanţii DJSP.

Acţiune gratuită

Autoritățile sanitare au început o serie de acţiuni, având ca motto: „Să prevenim, să protejăm şi să vaccinăm“. Echipele DJSP în colaborare cu medicii de familie vor realiza acţiuni de imunizare în comunităţile cu acoperire vaccinală redusă.

Se vor administra seruri împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, hepatitei B, rujeolei, rubeolei şi oreionului. „Vor fi imunizaţi copiii din comunităţile defavorizate“, a explicat dr. Mihaela Dinisov, director adjunct la Direcţia de Sănătate Publică. 

Vaccinarea a început astăzi la Mangalia şi Negru Vodă, unde au fost prezenţi 58 de copii. La Cuza Vodă vor fi imunizaţi 69 de copii şi încă 24 de micuţi la centrul de asistaţi „Micul Rotterdam“. Directorul adjunct al DJSP, dr. Mihaela Dinisov a declarat că vaccinarea copiilor se face gratuit prin cabinetele medicilor de familie. Cadrele medicale vor să atragă atenţia asupra importanţei vaccinării şi să crească numărul de copii imunizaţi, mai ales în mediul rural.

Vaccinarea previne bolile

Specialiştii avertizează că imunizarea este esenţială în prevenirea bolilor pentru că a dus la dispariția mai multor afecțiuni. Conform datelor  autorităţilor de sănătate, ultimul caz de difterie a fost confirmat în 1993. De asemenea, nu a mai fost înregistrat niciun caz de tuse convulsivă din 2005, iar ultimul caz de poliomielită a apărut la Constanţa în 1992. Incidenţa hepatitei B a scăzut semnificativ după introducerea acestei vaccinări în calendarul naţional de imunizare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite