Constanta: Bricul Mircea, de 70 de ani în slujba Marinei Române

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nava şcoală îşi va serba ziua în portul Santa Cruz de Tenerife. La 26 ianuarie 1938 la Şantierul Naval „Blohm und Voss“, din Hamburg, s-a semnat certificatul de naştere al velierului tip bark, clasa A, „Mircea“. În ziua de 22 septembrie 1938, nava a fost lansată la apă.

Zeci de generaţii de marinari au primit botezul mării la bordul ei. A fost muză pentru mulţi scriitori şi a adus bucurie în sufletul a mii de copii. Cu sau fără velele ridicate, Bricul „Mircea“ este emblema Marinei Române. Duminică, 17 mai, nava va serba nu mai puţin de 70 de ani de existenţă.

De această dată, ceremnia va fi ţinută departe de casă. Încă de pe data de 12 aprilie „Mircea“ a plecat în cel de-al 28-lea marş internaţional, având la bord un echipaj format din 190 de persoane, din care 65 de studenţi ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“ şi 38 de elevi ai Şcolii Militare de Maiştri Militari „Amiral Ion Murgescu“. O nouă generaţie de viitori lupi ai mării.

Departe de casă

Până în momentul de faţă, în acest marş, nava a parcurs 3.300 de mile marine. Mai mult, festivitatea va coincide cu startul regatei „Tall Ships Challenge 2009“, în oceanul Atlantic, pe ruta Tenerife, Spania, - Hamilton, Insulele Bermude. Aşa cum la data de 17 mai 1939 a intrat pentru prima dată în Portul Constanţa şi a plecat la scurt timp cu viitorii marinari Şcolii Navale „Mircea“ în primul său marş în Marea Mediterană, după 70 de ani, velierul va înfrunta, cu o nouă generaţie de cadeţi, Oceanul Atlantic.

Raport de călătorie din Tenerife


„Este 14 mai. S-au scurs patru săptămâni şi două zile de când am pornit într-un marş de instrucţie de la care aşteptăm multe. După un început puţin mai dificil, presărat cu mai multe necunoscute, când studenţii şi elevii nu-şi găseau locurile în cazarma - devenită „aula“ de cursuri - aceştia şi-au intrat rapid în ritmul şi programul de instruire.

Curiozitatea şi specificul „absolut marinăresc“ al navei şcoala Mircea i-au determinat să devină mai receptivi la ceea ce îi încojoară“, acestea au fost cuvintele trimise acasă de comandorul Corneliu Bocai la intrarea în portul spaniol. Pe parcursul celor 12.500 de mile marine care vor fi străbătute în Marea Neagră, Marea Egee, Mediterană şi Oceanul Atlantic, studenţii şi elevii vor căpăta noi deprinderi marinăreşti şi profesionale.




Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite