Constanda ar da despăgubirea pe un teren mai scump

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Depoul Victoria sau o parte din Satul Francez ar putea ajunge în proprietatea omului de afaceri, dacă acesta va "ierta" Consiliul General de plata a 17,8 milioane euro Mediatizarea excesivă

Depoul Victoria sau o parte din Satul Francez ar putea ajunge în proprietatea omului de afaceri, dacă acesta va "ierta" Consiliul General de plata a 17,8 milioane euro

Mediatizarea excesivă a scandalului legat de retrocedarea Parcului Bordei riscă să îl transforme pe omul de afaceri Costel Constanda într-o aşa-zisă victimă. Vineri, avocaţii lui au notificat municipalitatea că, dacă nu va respecta decizia instanţei de plată a celor 17,8 milioane de euro, executorul judecătoresc va bloca conturile Primăriei Capitalei. Cert este că primăria nu are aceşti bani, iar ei pot fi prevăzuţi în buget, ori la o eventuală rectificare, ori în bugetul de anul viitor.

Cheia rezolvării problemei Parcului Bordei este în mâna primarului Adriean Videanu. "Eu văd rezolvarea printr-o negociere între Constanda şi preşedinţii grupurilor de consilieri municipali", spune primarul general. Acelaşi Videanu a cerut, iniţial, consilierilor să se supună deciziei Curţii de Apel prin care Constanda câştiga Parcul Bordei, dar şi plata penalităţilor de 17,8 milioane de euro.

Cum se va termina cazul Constanda

Variantele, în natură, oferite de Videanu, sunt o parte din Cartierul Francez sau autobaza RATB din spatele Palatului Victoria. Însă târgul nu este atât de simplu. În schimbul uneia dintre aceste locaţii, Constanda va accepta să renunţe la penalităţile de peste 17 milioane de euro, însă nu va renunţa la obligarea consilierilor generali să aprobe planul urbanistic zonal pentru Parcul Bordei. Ştiindu-se proprietar peste cei 33.000 de metri pătraţi din parc, Constanda a vândut, în urmă cu aproape o jumătate de an, 5.000 de metri pătraţi unor investitori ucraineni, spun surse apropiate omului de afaceri.

Traian Briciu, avocatul lui Constanda, a confirmat într-o emisiune televizată existenţa unor alţi proprietari pe o parte din terenul de la Bordei. "Noi nu vom vota PUZ-ul lui Constanda!", afirmă liderul consilierilor social-democraţi din consiliu, Doru Giugula. În aceste condiţii, Adriean Videanu trebuie să găsească o soluţie decentă.

Despăgubire şi drept de a construi

Pentru că se apropie alegerile locale, o eventuală plată din bani publici a datoriilor către Constanda ar fi un dezastru pentru actualii edili. Aşa că singurele lucruri pe care le poate face Videanu este să arunce problema pe consilieri, aşa cum a şi făcut-o de mai multe ori, sau să mediatizeze evoluţia scandalului Bordei, aşa încât trocurile pe marginea intereselor imobiliare ale omului de afaceri Costel Constanda să pară o soluţie de salvare a banilor publici. Singurul care va avea de câştigat va fi numai Constanda, care se va alege fie cu un teren mult mai valoros decât cel din Primăverii, ori cu 17,8 milioane de euro şi cu dreptul de a construi din tot acest scandal.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite