Consorţiul UTI-Ericsson-Alcatel, favorit pentru reţeaua NetCity

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Realizarea reţelei de fibră optică a Capitalei presupune investiţii de peste 200 milioane de euro La licitaţia pentru reţeaua de fibră optică NetCity a Capitalei - desfăşurată

Realizarea reţelei de fibră optică a Capitalei presupune investiţii de peste 200 milioane de euro

La licitaţia pentru reţeaua de fibră optică NetCity a Capitalei - desfăşurată ieri, la Primăria Municipiului Bucureşti - s-a prezentat un singur ofertant, cu toate că documentaţia de participare a fost cumpărată de 24 de firme IT&C. UTI Systems - împreună cu subcontractorii Ericsson România, Alcatel Lucent, Neotel şi alte trei firme - devine, astfel, favorit în cursa pentru realizarea proiectului.

Realizarea reţelei metropolitane de fibră optică necesită investiţii estimate la 202 milioane de euro, ce vor fi suportate în întregime de firma care va câştiga licitaţia. De asemenea, câştigătorul proiectului se va ocupa, pe lângă administrarea reţelelor de telecomunicaţii cu fibră optică din Bucureşti, şi de elaborarea sistemului de management al traficului, managementul dezastrelor sau managementul informaţional din cadrul municipalităţii.

Câştigătorul licitaţiei are şi obligaţia ca, în următorii doi ani de la data atribuirii contractului, să monteze reţele de telecomunicaţii subterane pe 1.350 de străzi, urmând ca, până în anul 2011, să finalizeze proiectul pe toate cele peste cinci mii de artere ale Capitalei. Firma câştigătoare va trebui să finanţeze, să proiecteze şi să construiască reţeaua, ocupându-se apoi şi de întreţinerea şi administrarea acesteia.

Chiria pe kilometrul de cablu: 22 euro/lună

În oferta financiară deschisă ieri, la şedinţa de licitare, UTI System a prevăzut o chirie de 22 euro/kilometru/lună pe care o va percepe utilizatorilor reţelei. Iar sistemul de canalizare rezultat după amplasarea cablurilor va putea fi închiriat pentru 85 euro/km/lună. Reprezentanţii primăriei bucureştene au considerat ca fiind rezonabilă această ofertă, având în vedere că maximul acceptat prin caietul de sarcini era de 30 de euro pentru închirierea reţelei, respectiv 90 de euro pentru canalizare.

Primăria va primi 12% din venituri

Veniturile medii anuale preconizate de ofertantul unic pentru reţeaua de fibră optică NetCity sunt de 13,36 milioane de euro, în perioada 2007-2009, şi de peste 26 de milioane de euro, în perioada 2009-2016. Procentul ce va reveni Primăriei Capitalei este de 12%, se mai arată în oferta financiară a UTI Systems. Lucrările de construcţie vor demara la câteva zile după semnarea contractului (în jurul datei de 15 septembrie) şi vor dura maximum trei ani.

Reprezentanţii Primăriei Capitalei apreciază că, în urma dezvoltării reţelei metropolitane, tarifele la serviciile de telefonie, CATV sau internet se vor reduce cu cel puţin 30%.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite