Consiliul European, favorabil aderării României în 2007

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România are o speranţă ca, la summitul Consiliului European, din 15-16 iunie, să obţină promisiunea unei aderări la 1 ianuarie 2007. Ziarul Adevărul a obţinut, în premieră, proiectul

România are o speranţă ca, la summitul Consiliului European, din 15-16 iunie, să obţină promisiunea unei aderări la 1 ianuarie 2007. Ziarul Adevărul a obţinut, în premieră, proiectul concluziilor pregătite de preşedinţia austriacă a consiliului.
"Intrarea României şi Bulgariei la 1 ianuarie 2007, dacă sunt pregătite, este obiectivul comun al UE. Pe baza Raportului de Monitorizare al Comisiei Europene din mai 2006, Consiliul European confirmă această poziţie". () Consiliul rămâne convins că, dacă au voinţa politică necesară, România şi Bulgaria pot depăşi întârzierile constatate, pentru a ajunge la data preconizată pentru aderare, de 1 ianuarie 2007. Consiliul încurajează statele membre să încheie ratificarea Tratatului de Aderare la timp, făcând abstracţie de Raportul Comisiei Europene, aşteptat la începutul toamnei", se spune în text. Există însă riscul ca, în urma presiunilor anumitor state membre UE, care vor fi exercitate la începutul săptămânii viitoare atât în Consiliu, dar mai ales în Parlamentul European, acest proiect de concluzii al preşedinţiei austriece să fie modificat. Joi, în cadrul Conferinţei preşedinţilor în Parlamentul European, a fost schimbat proiectul de agendă al sesiunii plenare care începe luni la Strasbourg. Pe ordinea de zi au fost introduse două noi moţiuni pentru adoptarea unor rezoluţii referitoare la România şi Bulgaria. Timpul stabilit pentru discutarea lor este extrem de scurt, fapt nemaiîntâlnit până acum în procedurile parlamentare. Surse confidenţiale ne-au declarat că atât grupul liberal, cât şi o bună parte a grupului PPE se opun introducerii rezoluţiilor, care ar putea influenţa summitul de joi, de la Bruxelles.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite