Consiliul Concurenţei întârzie venirea fondurilor europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vital pentru obţinerea finanţărilor UE, Ghidului Aplicantului se află încă pe masa de dezbateri a oficialilor români Lansarea Ghidului Aplicantului ar putea avea loc la mijlocul lunii

Vital pentru obţinerea finanţărilor UE, Ghidului Aplicantului se află încă pe masa de dezbateri a oficialilor români

Lansarea Ghidului Aplicantului ar putea avea loc la mijlocul lunii martie. Asta înseamnă că românii care vor să afle condiţiile în care pot accesa bani din fonduri europene vor avea din nou de aşteptat, cel puţin până când oficialii Uniunii Europene îşi dau acordul cu privire la conţinutul documentului.

Ovidiu Silaghi, ministru pentru IMM, comerţ, turism şi profesii liberale, susţine că ghidul a fost finalizat încă din luna octombrie 2007. În prezent, Consiliul Concurenţei analizează conţinutul acestuia. Dacă totul merge bine, ghidul ar putea fi lansat pe data de 15 februarie: "Fondurile europene nu pot fi accesate fără acest Ghid al Aplicantului, de aceea sperăm că reprezentanţii Consiliului Concurenţei vor ajunge la un acord cu omologii lor de la Bruxelles şi că astfel vom putea să lansăm acest ghid pe 15 februarie", spune Silaghi.

Până în 2013, întreprinderile mici şi mijlocii vor putea accesa 580 milioane de euro. În ceea ce priveşte dezvoltarea segmentului IMM din ţara noastră, ne aflăm sub media europeană.

În România, la fiecare 1.000 de locuitori există 26 IMM-uri, faţă de 54 la nivelul Europei. Acestea ocupă 70% din forţa de muncă autohtonă. Potrivit datelor Ministerului Economiei şi Finanţelor, investiţiile în transport beneficiază de cel mai generos buget în perioada 2007-2013 (4,56 miliarde de euro). Programele operaţionale care vizează creşterea competitivităţii economice beneficiază de 2,55 miliarde de euro, în timp ce dezvoltarea capacităţii administrative - de doar 208 milioane de euro.

Băncile se ocupă de cofinanţare

O serie de bănci s-au lansat de mult în cursa cofinanţării proiectelor europene. Şi, pentru că practica rambursării în tranşe se aplică în cazul fondurilor structurale, băncile comerciale vă pot împrumuta întreaga sumă necesară investiţiei.

Printre cei care au în derulare astfel de proiecte se numără BCR, BRD, Unicredit, Bancpost şi CEC. Instituţiile de credit vă oferă, pe lângă soluţii de finanţare şi consultanţă financiară, îndrumare către o firmă de consultanţă, specializată în funcţie de tipul proiectului candidat. Deşi diferă de la o bancă la alta, în mare, produsele sunt aceleaşi. Este vorba despre credite pentru investiţii, scrisori de confort şi scrisori de garanţie bancară.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite