Consilierul lui Isărescu, mai pesimist decât guvernatorul în privinţa recesiunii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşterea economică nu va reveni pe teritoriu pozitiv mai devreme de trimestrul al treilea din 2010, spune consilierul guvernatorului BNR Lucian Croitoru. Pe de altă parte, şeful său, Mugur Isărescu, a declarat, în mai multe rânduri, că economia românească va intra pe plus chiar de la sfârşitul acestui an.

Potrivit lui Croitoru, în trimestrele II şi III ale acestui an am putea asista la scăderi mai mari decât în primele 3 luni, raportat la perioadele similare din 2008. "Nu mă aştept la o revenire pe teritoriu pozitiv a creşterii economice mai devreme de al treilea trimestru din 2010. Cred că în trimestrele II şi III ale acestui an putem asista la scăderi mai mari decât în primul, faţă de perioadele similare ale anului trecut. Trimestru la trimestru, contracţia nu va mai probabil la fel de amplă", a declarat consilierul guvernatorului, pentru NewsIn. Acesta a subliniat că există un grad mare de incertitudine pentru perioada următoare.

Agricultura şi şomajul, marile incertitudini

Chiar dacă vom scăpa de secetă, este greu de crezut că vom avea un an agricol mai bun decât 2008. "Agricultura poate influenţa semnificativ creşterea economică, în bine sau în rău. Efectul de bază este însă defavorabil, deoarece anul trecut evoluţia agriculturii a fost foarte bună", a explicat consilierul guvernatorului BNR.

O altă mare necunoscută este evoluţia şomajului, majoritatea opiniilor acreditând o adâncire a acestui fenomen, cu atât mai mult cu cât ieşirea din criză tinde să se îndepărteze. A doua parte a anului ar putea aduce, în opinia lui Croitoru, mai multe concedieri decât estimările iniţiale. "Multe companii ar putea amâna restructurările, în ideea că poate nu va fi atât de rău şi ar putea avea nevoie de respectivii angajaţi. Dacă vor vedea că redresarea economiei întârzie, ar putea decide mai târziu să renunţe la o parte din salariaţi", a spus el.

Recesiune în „V‟ sau recesiune în „U‟?

Guvernatorul Isărescu declara, la începutul lunii aprilie, că relansarea economiei se va produce începând cu al doilea trimestru al acestui an. Şeful BNR transmitea conducerii celor două camere ale Parlamentului că luna aprilie va reprezenta vârful crizei. “Acordul cu Fondul Monetar Internaţional, dar şi măsurile de relaxare a creditării pe care le va lua Banca Centrală vor permite o evoluţie în V, nu una în U. Ţinta va fi o relansare a economiei imediat după luna aprilie”, spunea Isărescu.

În acelaşi timp, guvernatorul i-a anunţat pe parlamentari că, în opinia sa, România va rămâne în zona pozitivă de creştere economică în 2009, dar în privinţa proiecţiilor bugetare e bine să luăm în considerare varianta cea mai pesimistă – o recesiune de 4%.

Viitorul economic este confuz

Deşi iniţial încrezător în capacitatea de redresare economică a României şi în capacitatea de rambursare a împrumutului extern, FMI începe să-şi pună semen de întrebare. Concret, există riscul ca alegerile prezidenţiale să îngreuneze implementarea programului negociat, cred reprezentanţii Fondului.

„În timp ce preşedintele, premierul şi ambele partide din coaliţie au semnat programul pe care se bazează Fondul, alegerile prezidenţiale din octombrie ar putea tensiona relaţiile în cadrul alianţei şi, în ultimă instanţă, să submineze implementarea efectivă a programului. Dacă ajustarea este incompletă, dezechilbre fiscale mai mari ar putea provoca ieşiri de capital şi riscuri asociate capacităţii României de a rambursa împrumutul‟, transmite FMI.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite