Consilierii s-au întors cu "Miami Green" şi "Miami 21"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Convinşi de importanţa misiunii economice în SUA, aleşii locali ştiu acum ce înseamnă toaletarea palmierilor şi amenajarea zonelor mlăştinoase Voiajorii de la sectorul 5 au revenit

Convinşi de importanţa misiunii economice în SUA, aleşii locali ştiu acum ce înseamnă toaletarea palmierilor şi amenajarea zonelor mlăştinoase

Voiajorii de la sectorul 5 au revenit duminică seara în ţară. Misiunea economică în Florida s-a încheiat, iar acum numeroasa delegaţie de aleşi locali trebuie să explice ce au făcut aproape două săptămâni în Ţara Tuturor Posibilităţilor.

"Cel mai târziu peste o săptămână sperăm să se organizeze o şedinţă de consiliu local, în care să ni se prezinte un raport amănunţit cu ceea ce s-a făcut în America", a spus Alina Gorghiu, unul dintre consilierii rămaşi acasă.

Când au plecat către America, consilierii lui Marian Vanghelie nici nu se gândeau la o primire atât de spectaculoasă la întoarcere. Între timp, călătorii au fost ţinuţi la curent cu evenimentele din ţară, în special cu primele pagini ale ziarelor autohtone, unde le-au fost dezvăluite "misiunile economice".

În aceste condiţii, la sosirea de duminică seara, de pe Aeroportul Henri Coandă, consilierii au recurs la diferite metode de fentare a presei, care îi aştepta cu întrebări. După câteva zeci de minute de la aterizare, a ieşit din sectorul bagajelor viceprimarul sectorului 5, Marcel Florentin Bera. El a declarat că în SUA a învăţat despre "respectul pentru istorie". Restul aleşilor locali au dispărut în ceaţa din Capitală. Nici ieri consilierii nu au fost de găsit. Cei care s-au sinchisit să răspundă întrebărilor s-au arătat iritaţi. "Nu înţeleg de ce se insistă atât. A fost o oarecare agresivitate din partea televiziunilor. Totul a fost legal, aprobat, am avut o misiune pe care ne-am îndeplinit-o", a spus consilierul PD, Elena Petcu, proaspăt revenită în România.

Aleşii s-au întors cu "o grămadă de idei"

O altă dezvăluire referitoare la misiunea din Miami a fost făcută tot de Elena Petcu. S-a întâlnit cu primarul din Miami, au discutat diverse probleme. Într-una dintre ele, consilierul de la sectorul 5 a fost interesat doar de cele legate de protecţia socială. "Lucrez în domeniul social, în domeniul protecţiei copilului, am pus întrebări, mi s-a răspuns. Din punctul meu de vedere, am primit informaţii importante, iar rezultatele acestei misiuni se vor vedea în timp, nu mâine", a mai spus consilierul PD.

Consilierul ex-PC, Tatiana Croitoru, care pe lângă funcţia publică mai conduce şi nişte afaceri importante, a explicat că, în Miami, au vizitat şi suburbiile oraşului, unde se văd cu ochiul liber suficiente puncte comune cu realităţile sectorului 5. Ea a precizat că, în timpul întâlnirilor, consilierii au primit date importante care ar putea ajuta la îmbunătăţirea situaţiei bucureştenilor din cel mai sărac sector al Capitalei.

Viceprimarul Bera susţine că s-a întors la fotoliul din Primărie cu "o grămadă de idei", adunate în urma întâlnirilor cu edilul de la Miami. "Am două exemple de proiecte. Unul este <> , care este un program de protecţie a mediului, iar celălalt este <> , un program de recuperare a zonelor mlăştinoase, de amenajare a teritoriului", a precizat Bera. Este drept, în Zăbrăuţi, nu cresc palmierii, ca pe ţărmul american, şi nici mlaştini ca în Miami nu există în capitala noastră. Dar viceprimarul promite să găsească o soluţie de compromis. "Orice idee poate fi adaptată la legislaţia noastră. Cum este Bucureştiul împărţit pe sectoare, şi Miami este împărţit pe cinci districte. Cum ar veni, programele acestea s-ar implementa la Primăria Capitalei", explică viceprimarul.

Excursie extinsă în paradisul fiscal

Pentru că cele 11 zile petrecute în SUA nu au fost pline de întrevederi cu oficiali, aleşii s-au plimbat puţin şi prin împrejurimile Floridei. Două dintre destinaţii: Jamaica şi Insulele Cayman, cunoscute ca fiind un paradis fiscal. Excursia de câteva ore în Jamaica a fost alegerea personală a voiajorilor, care au plătit pentru aceasta. "În Insulele Cayman, nu am avut un program, a fost pur şi simplu o vizită. Pentru Jamaica s-a plătit separat, adică eu am plătit personal. Ar fi fost chiar culmea să nu coborâm de pe vas, dacă eram acolo", spune viceprimarul.

Raport detaliat în prima şedinţă de Consiliu

Membrii delegaţiei care au fost de găsit au explicat că vor întocmi un raport detaliat cu ceea ce s-a întâmplat în Statele Unite ale Americii, lucru cerut de lege de altfel. Până atunci, nici consilierul Elena Petcu, nici vicele Marcel Florentin Bera nu consideră că informaţiile oferite sunt complete şi reflectă realitatea. "Am documente care să susţină materialul pe care îl vom prezenta în şedinţă", promite consilierul PD, în timp ce vicele asigură că "n-am fost la plajă".

Printre cei nerăbdători se află şi consilierul PNL Alina Gorghiu. "Inclusiv la ultima şedinţă am cerut să se facă un raport, însă vă daţi seama care a fost utilitatea deplasării. Aşa vom şti şi noi ce s-a întâmplat de fapt, că aşa, ba se spune că au fost în misiune economică, ba că ar fi fost în croazieră", a precizat Gorghiu.

Prefectura implică şi Curtea de Conturi

Prefectul Capitalei, Mioara Mantale, a declarat că deplasarea pe banii publici ai aleşilor de la sectorul 5 va trebui explicată la Curtea de Conturi. "Sper că vor fi luate măsuri de verificare de Curtea de Conturi, care va verifica atent cum au fost alocaţi şi cheltuiţi aceşti bani", a precizat Mantale.

Din punctul meu de vedere, am primit informaţii importante, iar rezultatele acestei misiuni se vor vedea în timp, nu mâine
Elena Petcu consilier sector 5

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite