Consilierii locali, anonimii Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei care le decid viaţa cotidiană a oamenilor din Bucureşti sunt o necunoscută pentru cei care i-au ales. Nici şedinţele Consiliului Local nu reprezintă vreun interes pentru cetăţeanul care

Cei care le decid viaţa cotidiană a oamenilor din Bucureşti sunt o necunoscută pentru cei care i-au ales. Nici şedinţele Consiliului Local nu reprezintă vreun interes pentru cetăţeanul care arată cu degetul doar către primar

Peste o mie de străzi fără canalizare, munţi de gunoaie şi cratere în asfaltul dintre blocuri. Problemele în care se afundă zilnic bucureştenii, atunci când ies din casă, ar trebui să fie preocuparea numărul 1 a aleşilor locali. Cine sunt aceştia?

Toţi cei cu care au vorbit reporterii "Adevărul" au răspuns "Primarul!". Însă când au fost întrebaţi despre consilieri, replica a fost "Aha! Păi, ăştia am înţeles că se duc la Miami!".

Consiliul local are iniţiativă şi hotărăşte, în condiţiile legii, în toate problemele de interes local, se arată la art. 38 din Legea Administraţiei Publice, din iulie 2006. În atribuţiile consilierilor intră aprobarea bugetului local, proiectele de investiţii, stabilirea impozitelor şi taxelor locale, precum şi hotărârea dărilor în administrare, a concesionărilor sau a vânzărilor bunurilor proprietate publică a municipiului. Cu alte cuvinte, Consiliul local "taie şi spânzură".

Sectorul 1. În cel mai bogat sector al Capitalei abia dacă este cunoscut numele primarului. Oamenii nu ştiu nici dacă actualii consilieri locali le-au meritat votul şi nici dacă la alegerile de anul viitor îi pot taxa cu un vot de blam. Totul este o nebuloasă. "Îl ştiu pe primar, îl cheamă Chiliman şi nu mai ştiu cum. Consilieri nu cunosc", spune Remus Marin, 29 de ani, inginer.

Sectorul 2. Oamenii nu ştiu ce se întâmplă într-o şedinţă de consiliu, cine vine sau ar trebui să fie prezent acolo, iar viceprimarul, Dan Cezar Ionescu, este, pentru cei mai mulţi, un anonim. "Nu-l cunosc decât pe primar, nu ştiu cine e viceprimar, iar de consilieri nici atât nu ştiu", Ioana Perianu, pensionară.

Sectorul 3. Unii dintre cei care l-au votat primar pe Liviu Negoiţă în urmă cu trei ani ar vrea să ştie ce se întâmplă la şedinţe, dar nimeni nu îi anunţă când au loc. "M-aş duce, că poate eu nu aş fi de acord cu o hotărâre de-a lor sau avem alte păreri decât ei. Şi aşa poate doar să-i cunosc şi pe consilieri, că altfel n-am văzut pe niciunul pe aici", Mariana Glod, 67 de ani, pensionară.

Sectorul 4. Atât primarii, cât şi consilierii acestui sector au ajuns să fie cunoscuţi numai în urma unor cercetări penale. După 2000, în calitate de consilier, actualul primar Adrian Inimăroiu se făcea cunoscut prin implicarea în atribuirea unor spaţii comerciale. Neînţelegerile dintre Inimăroiu şi viceprimarul Radu Silaghi au ţinut sectorul 4 în umbră şi în ultimii doi ani. Cât despre consilierii locali, aceştia nu au mai fost implicaţi deocamdată în niciun dosar penal, aşa că alegătorii nu au avut cum să afle câte ceva despre ei. (Florel Manu)

Sectorul 5. Consilierii lui Marian Vanghelie nu se pot plânge de popularitate. De când cu plecatul la Miami, oamenii care locuiesc în cel mai sărac sector au aflat că au şi un consiliu local. "Nu-i cunosc pe consilieri, dar i-am văzut la televizor, că au fost la Miami", a spus Răzvan Irimia, 27 de ani, medic, care locuieşte pe strada Sebastian.

Sectorul 6. Anonimatul pluteşte peste toată administraţia condusă de către edilul Cristian Poteraş. Oamenii ştiu mai degrabă să înşire probleme, decât nişte proiecte ale consilierilor, de care n-au habar. "Dacă l-aş vedea pe stradă pe primar nu cred că l-aş recunoaşte.Oricine ar fi, mai degrabă ar face nişte parcări, că mai am puţin şi-mi duc maşina în casă", spune Mihai Mihailă, 37 de ani, director de vânzări.

Nici aleşii nu se cunosc între ei

Otilia Bădescu (foto), fosta campioană europeană la tenis de masă, este din 2004 consilier municipal la Primăria Sectorului 1. Deşi motivează că a ales sectorul 1 pentru că "este unul dintre cele mai dezvoltate, unde pot să pun în aplicare multe proiecte pe sport", Bădescu nu a putut preciza niciun proiect la care să fi lucrat. "Cetăţeanul din sectorul 1 are nevoie mai mult de proiecte sociale", a explicat Otilia Bădescu. Fosta campioană nu ştie prea multe despre colegii ei consilieri: "Toţi sunt oameni deosebiţi. Mă înţeleg foarte bine cu domnul viceprimar şi, bineînţeles, cu domnul primar".

"Gospodarii" sectoarelor, figuraţie pe listele electorale

Maria Zamfir, pensionară, sectorul 3

"Nu cunosc pe nimeni. Pe consilierii locali nu-i ştiu, nici pe domnul viceprimar nu-l cunosc. Şedinţele de consiliu ar trebui popularizare, că poate aşa m-aş fi dus şi eu acolo."

Bogdan Popovici, tehnician-topograf, sectorul 4

"Nu-i ştiu pe nici unul. Ştiu că şedinţele sunt publice, dar nu şi când au loc.Nici nu am timp să ajung. Nu văd nimic să fi realizat, decât acuma fac nişte asfaltări, în rest nu s-a văzut nimic."

Georgeta Ghiţă, administrator, sectorul 5

"De unde să-i ştim? Nu a venit niciun consilier de când i-am votat să vină să vadă cum arată sectorul ăsta, că sunt gunoaie şi nu avem un parc cum trebuie pentru copii."

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite