Consemnarea pentru 24 de ore, o nouă măsură de siguranţă cerută de poliţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consemnarea pentru cel mult 24 de ore, măsura interdicţiei de a se afla în anumite locuri pentru persoanele turbulente şi închiderea localurilor zgomotoase sunt principalele prevederi ale unui

Consemnarea pentru cel mult 24 de ore, măsura interdicţiei de a se afla în anumite locuri pentru persoanele turbulente şi închiderea localurilor zgomotoase sunt principalele prevederi ale unui proiect legislativ iniţiat de Poliţia Română.
Chiar dacă reţinerea este prevăzută în Codul de Procedură Penală, poliţia a considerat că, în anumite situaţii, consemnarea pentru cel mult 24 de ore este o măsură de siguranţă. "Această măsură de siguranţă poate fi luată atunci când o persoană prezintă un pericol iminent pentru alte persoane sau când nu poate fi identificată. Spre exemplu, atunci când avem de a face cu un individ care a provocat o bătaie într-un local, nu putem doar să-i dăm o amendă şi să-l lăsăm acolo. Consemnarea a fost prevăzută pentru astfel de cazuri. Măsura se va lua într-un interval scurt de timp, câteva ore, cel mult 24", ne-a declarat comisarul-şef Marin Măldăreanu, adjunctul şefului Direcţiei de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.
O altă prevedere a proiectului legislativ se referă la posibilitatea poliţiei de a solicita instanţei instituirea interdicţiei de a se afla în anumite locuri pentru persoanele turbulente. După modelul american, în baza constatării de către poliţie a unor fapte referitoare la tulburarea ordinii publice sau periclitarea siguranţei unei persoane se va putea cere ca agresorului să nu i se permită apropierea la o anumită distanţă de o clădire sau o altă persoană.
Specialiştii Poliţiei Române au propus măsuri drastice pentru combaterea poluării fonice. Pe lângă localuri, au fost vizate atelierele de reparaţii, service-urile, vulcanizările şi alte surse de zgomot. "Am propus ca poliţia să fie dotată cu aparate de măsurare a zgomotului pentru a putea interveni mai eficient. Am introdus şi posibilitatea de a cere în instanţă suspendarea activităţii unor localuri, în cazul constatării unor abateri", a precizat comisarul-şef Marin Măldăreanu. Proiectul elaborat de Poliţia Română va reuni Legea 60/1991 şi Legea 61/1991, întrucât se consideră că cele două acte normative sunt complementare. În momentul de faţă, "Legea privind liniştea publică şi exerciţiul libertăţilor publice" se află la Ministerul Administraţiei şi Internelor, urmând a fi supusă dezbaterii în parlament.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite