Consecinţele unei alimentaţii haotice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consecinţele unei alimentaţii haotice
Consecinţele unei alimentaţii haotice

Urticaria, hipertensiunea arterială, obezitatea şi diabetul sunt numai câteva dintre rezultatele unui stil de viaţă incorect Stresul cotidian ne modifică substanţial stilul de

Urticaria, hipertensiunea arterială, obezitatea şi diabetul sunt numai câteva dintre rezultatele unui stil de viaţă incorect

Stresul cotidian ne modifică substanţial stilul de alimentaţie. Nu mai avem mese regulate, consumăm alimente incomplet preparate şi bogate în conservanţi.

Consecinţele alimentaţiei haotice, deşi nu sunt imediat observate, sunt uşor de recunoscut. Potrivit conf. dr. Sorin Ţiplică, medic primar dermatolog la Spitalul Colentina din Bucureşti, printre afecţiunile care se instalează imediat se numără urticaria postalimentară. Ea poate apărea în urma consumului de ouă, alune, peşte, ciocolată, mezeluri, fructe de mare etc.

Urticaria este o reacţie alergică a organismului, manifestată sub forma unor bubiţe roşii apărute pe corp şi însoţite de prurit (mâncărimi).

La aceste persoane consultul medical trebuie acordat în urgenţă. Obezitatea, diabetul zaharat sau dislipidemiile, cunoscute sub numele de boli metabolice, dar şi hipertensiunea arterială sunt şi ele în strânsă legătură cu alimentaţia neregulată (bogată în sare) şi cu un regim de viaţă incorect.

Alimentele naturale protejează celulele

Medicii spun că multe dintre aceste boli ar putea fi prevenite dacă am mânca alimente naturale, în special fructe şi legume (struguri, afine, rodii, morcovi, roşii etc.).

Acestea nu numai că ne menţin în limite normale greutatea corporală, dar, graţie antioxidanţilor conţinuţi, ne protejează celulele din organism, împiedicând transformarea aberantă sau distrugerea lor prematură.

"Printre sursele naturale de antioxidanţi naturali se mai numără ceaiul verde, cacao, nucile, citricele, vinul roşu, care conţine polifenoli, morcovii - bogaţi în betacaroten, precum şi restul fructelor şi legumelor intens colorate în roşu şi verde. Antioxidanţii incluşi sistematic în alimentaţie exercită o acţiune protectoare la nivelul celulelor", a precizat dr. Ţiplică.

Neutralizarea radicalilor liberi

Capacitatea antioxidanţilor de a neutraliza radicalii liberi (structuri care declanşează reacţii de oxidare la nivel celular) a determinat cercetătorii să studieze atent numeroasele substanţe naturale în scopul identificării celor mai eficienţi antioxidanţi.

Pentru a putea clasifica proprietăţile biochimice ale acestora, se măsoară capacitatea absorbţiei radicalilor de oxigen (prescurtat ORAC). Necesarul zilnic de antioxidanţi este de 3.000 - 5.000 ORAC.

Antioxidanţi conţinuţi de alimente

"Referitor la valoarea ORAC, a absorbţiei radicalilor de oxigen, a alimentelor, s-a constatat că cele mai bogate în antioxidanţi sunt fructele de pădure", a explicat conf. Sorin Ţiplică.

Iată câteva exemple de valori ORAC pentru câte un gram de fruct sau legumă: mure - valoare 24 ORAC; usturoi - 19,25 ORAC; spanac - 12,6 capacitate de absorbţie a radicalilor liberi; prune - 9,5; struguri roşii şi portocale - 8; struguri albi - 4,5; ceapă - 4; conopidă - 3,5; grepfrut roz - 4,75.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite