Un raport al Congresului american incriminează modul dezastruos în care au fost gestionate consecinţele uraganului Katrina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa americană a intrat în posesia unei copii a raportului de 600 de pagini întocmit de o comisie a Camerei Reprezentanţilor a SUA şi care urmează a fi dat publicităţii, în mod oficial,

Presa americană a intrat în posesia unei copii a raportului de 600 de pagini întocmit de o comisie a Camerei Reprezentanţilor a SUA şi care urmează a fi dat publicităţii, în mod oficial, mâine, miercuri, asupra modului considerat dezastruos în care s-a făcut faţă urmărilor catastrofalului uragan Katrina.
Raportul foloseşte termeni extrem de critici, "iresponsabilitate", "acţiuni haotice", "paralizie organizatorică" pentru a descrie reacţia, la toate nivelurile a autorităţilor, de la preşedintele Bush în jos.
Ancheta, se arată în raport, a dezvăluit "un eşec la scară naţională, o abdicare de la obligaţiile solemne pentru asigurarea binelui obştesc. La fiecare nivel - individual, corporatist, filantropic, guvernamental, nu am reuşit să facem faţă sfidărilor ridicate de uraganul Katrina".
Concluziile raportului sunt pe cât de seci, pe atât de incriminatorii:
n Ministrul pentru securitatea internă, Michael Chertoff, a pus în aplicare sistemul de reacţie pentru cazurile de criză "târziu, ineficace sau chiar deloc", ceea ce a avut ca efect întârzierea sosirii trupelor federale şi a ajutorului necesar cu până la trei zile.
n Personalul Casei Albe nu a reuşit să pună la dispoziţia preşedintelui Bush un tablou cuprinzător al situaţiei, care să-i permită acestuia să ordone măsurile cuvenite.
n Agenţia Federală pentru Gestionarea Situaţiilor de Criză (FEMA) s-a dovedit a duce lipsă de personal experimentat.
Raportul pune pe acelaşi plan dezastrul de la New Orleans, oraşul care a avut cel mai mult de suferit de pe urma uraganului, cu tragedia de la World Trade Center, din 11/9.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite