Congresmenii americani refuză "să-şi vândă ţara"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

inclusiv New York, va fi preluat de o companie din Dubai.Cu o majoritate covârşitoare, de 62 de voturi contra două, influentul Comitet pentru Alocaţii al Camerei Reprezentanţilor a votat în

inclusiv New York, va fi preluat de o companie din Dubai.
Cu o majoritate covârşitoare, de 62 de voturi contra două, influentul Comitet pentru Alocaţii al Camerei Reprezentanţilor a votat în favoarea unui amendament care blochează amintita tranzacţie. Amendamentul este ataşat unui proiect legislativ de urgenţă prin care se autorizează alocarea unor fonduri suplimentare în valoare de 92 miliarde de dolari pentru acoperirea cheltuielilor legate de operaţiunile militare din Irak şi Afganistan şi pentru înlăturarea consecinţelor uraganului Katrina. Se aşteaptă ca amendamentul să fie aprobat, săptămâna viitoare, şi de plenul Camerei Reprezentanţilor şi apoi de Senat.
În condiţiile când popularitatea lui Bush şi a Congresului se află în scădere şi când sondajele arată că opinia publică se împotriveşte masiv, în proporţie de peste 70 la sută, tranzacţiei susţinute de Bush, legislatorii americani se tem să nu-şi piardă poziţiile la scrutinul parlamentar din noiembrie dacă vor da lumină verde acestei tranzacţii.
"Publicul american este foarte preocupat de posibilitatea ca o ţară străină, în cazul de faţă o ţară străină din Orientul Mijlociu, să deţină un rol major în administrarea porturilor noastre. Aceasta este o problemă de securitate. Dorim să fim siguri că securitatea porturilor noastre se află în mâinile americanilor", a declarat preşedintele Comitetului pentru Alocaţii, republicanul Jerry Lewis. La rândul său, preşedintele Bush a dat de înţeles că va recurge la dreptul de veto pentru a respinge amendamentul, dar liderii republicani ai Congresului sunt convinşi că dispun de o suficientă majoritate pentru a trece peste vetoul prezidenţial. Instinctul politic le dictează să adopte o atitudine fermă în această chestiune, pentru a nu permite Partidului Democrat, de opoziţie, să câştige puncte electorale, erijându-se în singurul promotor al campaniei împotriva tranzacţiei.
Realitatea este că statele arabe din Golf continuă să investească masiv în economia americană profiturile obţinute de pe urma vânzărilor de petrol. Numai în ultimele 18 luni, companii din Emiratele Arabe Unite au investit, între altele, două miliarde de dolari în compania Time Warner, un milion de dolari în compania DaimlerChrysler şi 700 milioane de dolari într-un important hotel din New York. Acum, când vor să acapareze şi principalele porturi din SUA, opinia publică americană pare a fi ajuns la concluzia că ce e mult e prea mult. Iar Congresul nu face decât să se conformeze.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite