Confortul termic, necesitate de lux

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Izolarea unui apartament cu două camere încarcă cheltuielile cu 7.000 de lei. Ceva mai mult de doi ani până când vânzarea unui apartament nu va mai posibilă în lipsa unui "paşaport

Izolarea unui apartament cu două camere încarcă cheltuielile cu 7.000 de lei.

Ceva mai mult de doi ani până când vânzarea unui apartament nu va mai posibilă în lipsa unui "paşaport energetic". Urmând recomandările europene, din 2010, toate imobilele româneşti vor trebui să posede un certificat de performanţă energetică. Scăderea costurilor de întreţinere, dar şi spaima de igrasie i-au determinat pe mulţi proprietari să demareze deja lucrări care să ridice confortul termic al locuinţei. Ce cheltuieli presupune însă această întreprindere?

Unele deloc neglijabile. Marin Cruţescu, preşedinte al Patronatului Producătorilor de Tâmplărie Termoizolantă (PPTT), ne-a ajutat să conturăm un buget orientativ pentru cei care se gândesc să pornească o astfel de întreprindere. Pentru a maximiza rezultatele şi pentru a ajunge la nivelul de confort termic dorit trebuie "atacate" trei mari zone ale casei. Uşa şi geamurile exterioare, la care se adaugă izolarea faţadei locuinţei.

Astfel, pentru un apartament de două camere cu o suprafaţă de aproximativ 50 de metri pătraţi trebuie să vă gândiţi că aveţi de izolat cu polistiren o suprafaţă de 12-15 metri pătraţi. "Costul acestui produs este de circa 17 lei pe metrul pătrat. Şi atenţie, trebuie evitat politirenul mai subţire de 10 centimetri pentru că acesta nu poate face faţă diferenţelor mari de temperatură care se înregistrează de-a lungul anului în România" spune Cruţescu. Cheltuielile nu se opresc însă aici.

Mai luaţi în calcul şi costul adezivului (circa cinci lei pentru fiecare metru pătrat), al diblurilor, al plasei de fibră de sticlă, al tencuielii decorative(aceasta vă poate încărca bugetul chiar şi cu 20 de lei pentru fiecare metru pătrat) precum şi al altor accesorii (estimate de specialişti la patru lei pe metrul pătrat).

Manopera este şi ea deosebit de importantă. Dacă alegeţi să apelaţi la serviciile unei firme de specialitate, aceasta se învârte undeva în jurul sumei de 60 de lei pe metrul pătrat cu tot cu TVA. Meşterul din vecini ar putea fi o soluţie reală de scădere a costurilor, pe piaţa neagră metrul pătrat de manoperă fiind taxat cu ceva mai mult de 20 de lei. "Un cost maxim pe metrul pătrat, pentru o lucrare de calitate, ar trebui să fie de circa 160 de lei pe metrul pătrat" afirmă preşedintele PPTT.

Încă 5.000 de lei pentru uşă şi ferestre Pentru ca acelaşi apartament cu două camere să fie bine izolat, trebuie să investiţi în uşi şi ferestre. Geamurile termopan pentru cele trei ferestre exterioare ale locuinţei vor sălta bugetul cu circa 3.500 de lei. "O uşă bună care să asigure o izolare termică reală începe de la preţul de 1.500 de lei" adaugă Cruţescu.

Toate aceste sume adiţionate pe hârtie vă dau un buget total de aproximativ 7.000 de lei. O cheltuială pe care fiecare posesor de apartament o va realiza pentru a obţine, în curând, obigatoriu, certificat de eficienţă energetică al propriei case.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite