Conflict de interese si la Spitalul de Urgenta Floreasca
0Cumulul de functii si conflictul de interese din sistemul sanitar romanesc au fost demonstrate de verificarile dispuse de ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu. Ziarul Adevarul a obtinut noi
Cumulul de functii si conflictul de interese din sistemul sanitar romanesc au fost demonstrate de verificarile dispuse de ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu.
Ziarul Adevarul a obtinut noi informatii din raportul de ancheta, care arata
ca si Spitalul de Urgenta Floreasca
are un "caz Suran".
Ministrul Nicolaescu a declarat ca seful serviciului juridic din MS, Ioana Suran, asigura asistenta juridica si Spitalului Universitar Bucuresti si, in acelasi timp, lucra la noua lege a spitalelor. La Spitalul de Urgenta Floreasca, seful Departamentului de Resurse Umane, Filip Barbulescu, era incadrat ca functionar public la Corpul de Control al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Conform legii, un functionar public nu are voie sa lucreze in nici o alta institutie. Mai mult, functionarul lucra atat pentru cel care finanteaza sistemul, CNAS, cat si pentru spital, care este furnizorul de servicii medicale si se afla in contract cu Casa. Functionarul prins in urma anchetei ca lucra in doua locuri a fost trimis, saptamana trecuta, in fata Comisiei de disciplina. Maine ar fi urmat sa se intruneasca a doua oara Comisia de disciplina, pentru desfacerea contractului de munca, insa Filip Barbulescu s-a internat la Spitalul SRI, la sectia de cardiologie. In cazul Spitalului de Urgenta Floreasca, ministrul Nicolaescu a luat decizia demiterii Consiliului de Administratie, din care faceau parte si persoane incompatibile cu aceasta functie.
Printre neregulile majore constatate de comisia de ancheta se remarca si inexistenta structurilor care sa monitorizeze calitatea actului medical din spitale. Existenta si functionarea Consiliului Medical, Comisiei terapeutice pentru prescrierea medicamentelor si farmaco-vigilenta, Comisiei de analiza a deceselor intraspitalicesti si Comisiei de nutritie sunt puse sub semnul intrebarii. "Acolo unde exista, ele sunt formale si nefunctionale, neluand in considerare prevederile legale. Exista serioase indoieli asupra functionalitatii acestora si a modului in care conducerea spitalelor a asigurat functionarea lor, astfel incat calitatea serviciilor medicale oferite populatiei sa fie garantate", a declarat Eugen Nicolaescu.
Directorul Spitalului de Urgenta Galati, dr. Dumitru Cristea, nu stie care ar fi fost "greselile capitale" care l-ar fi putut face pe ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, sa ia decizia de a demite Consiliul de Administratie. La Timisoara, directorul Clinicii de Obstetrica-Ginecologie "Dr. Dumitru Popescu" din Timisoara, prof. dr. Eugenia Taurascu, a fost demis, iar Consiliul de Administratie al acestei unitati si al Spitalului Clinic nr. 1 Judetean Timisoara au fost dizolvate. Presedintele Consiliului de Administratie al spitalului, dr. Dumitru Catu, a opinat ca "hotararea ministrului sanatatii de a dizolva consiliile de administratie este de ordin politic". Decizia de a schimba Consiliul de Administratie al Spitalului Judetean din Miercurea Ciuc nu-l ingrijoreaza pe seful acestei institutii medicale. Directorul Spitalului Judetean, dr. Bokor Marton, considera ca schimbarea acestui organism nu va afecta activitatea unitatii medicale.
In unele spitale exista personal incadrat pentru cercetare. Insa, nu exista planuri de cercetare si nici bani, astfel ca salariile sunt platite de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. La Spitalul de Urgenta Floreasca exista, spre exemplu, cel mai mare colectiv de cercetatori. Peste 80 de persoane stau degeaba si primesc salarii, din cauza ca nu exista contracte de cercetare.