Conflict "pe bani" între premier şi CSM

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele CSM, Lidia Bărbulescu, i-a transmis, ieri, o scrisoare premierului Călin Popescu Tăriceanu, prin care îi solicită o discuţie cu privire la probleme Justiţiei. Bărbulescu şi-a

Preşedintele CSM, Lidia Bărbulescu, i-a transmis, ieri, o scrisoare premierului Călin Popescu Tăriceanu, prin care îi solicită o discuţie cu privire la probleme Justiţiei. Bărbulescu şi-a exprimat necesitatea coparticipării Consiliului la procesul de elaborare şi aprobare a actelor normative cu implicaţii asupra sistemului judiciar.

Oficialii CSM doresc să li se ceară avizul consultativ în ceea ce priveşte actele normative. Potrivit statisticii Consiliului Superior al Magistraturii, guvernul a iniţiat, între anii 2004-2007, 87 de acte normative care vizau activitatea autorităţii judecătoreşti şi care au fost adoptate fără avizul CSM. De asemenea, Ministerul Justiţiei a iniţiat între anii 2004-2007 un număr de 25 ordine care vizau activitatea autorităţii judecătoreşti şi care au fost adoptate fără avizul CSM.

Aceste aspecte au fost relevate şi în Raportul intermediar pe justiţie prezentat săptămâna trecută la Bruxelles. Premierul a declarat că va accepta invitaţia preşedintelui CSM, anunţând însă că va propune şi alte teme, precum instituţii juridice care îşi obţin, prin procese, prime şi sporuri. "Vreau să facem o discuţie directă, sinceră şi cu cărţile pe masă despre un subiect periculos, în care instanţele sunt chemate să judece anumite procese intentate tot de către componente ale justiţiei, pentru acordarea de sporuri, prime şi majorări salariale.

Justiţia îşi pune salariile pe care le doreşte şi nu pot accepta ca o serie de scăpări ale legii să fie folosite de instanţe pentru a acorda drepturi în favoarea lor. După cum legiferează Curtea Constituţională, probabil vine rândul justiţiei să facă propriile legi", a spus Tăriceanu. (L. Năstase)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite