Conducta de gaz prin Marea Baltică, un fel de Pact Ribbentrop-Molotov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

1939. Gazoductul nu face nimic altceva decât să sprijine monopolul energetic al Moscovei şi cu acesta dependenţa Europei, a protestat Varşovia. "Proiectul aminteşte de tratatul ruso-german de la

1939. Gazoductul nu face nimic altceva decât să sprijine monopolul energetic al Moscovei şi cu acesta dependenţa Europei, a protestat Varşovia. "Proiectul aminteşte de tratatul ruso-german de la Locarno şi de Pactul Ribbentrop-Molotov. Exact ca în secolul 20", a declarat ministrul polonez. Sikorski a reproşat şi actualului cancelar, Angela Merkel, că, deşi s-a arătat deschisă la discuţii cu Varşovia pe tema conductei, ea nu a făcut nimic concret pentru a schimba ceva la proiect. "Să iei o decizie şi apoi să discuţi despre ea nu reprezintă tocmai ideea de solidaritate pentru noi", a mai comentat el. Interesant este faptul că Sikorski a fost susţinut la Bruxelles de comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs, care a declarat că nu ar fi trebuit ca UE să ajungă vreodată într-o asemenea situaţie delicată. "Nu trebuia să ajungem în situaţia aceasta, ca o ţară parteneră să hotărască realizarea unui proiect, considerat de ceilalţi inacceptabil şi mai ales fără să se discute deloc pe această temă", a spus comisarul european. Susţinerea lui Piebalgs nu este o surpriză, având în vedere originea lituaniană a comisarului - Lituania fiind şi ignorată complet de coridorul energetic. În realizarea proiectului gazoductului prin Marea Baltică sunt implicate Gazpromul rusesc şi concernele germane Wintershall (intermediar aparţinând de BASF - prezent şi în România) şi E.ON. Polonezii reproşează că proiectul va costa cu circa şase miliarde de euro mai mult decât dacă ar fi traversat estul Europei.

"Proiectul aminteşte de tratatul ruso-german de la Locarno şi de Pactul Ribbentrop-Molotov. Exact ca în secolul 20", a declarat ministrul polonez. Sikorski a reproşat şi actualului cancelar, Angela Merkel, că, deşi s-a arătat deschisă la discuţii cu Varşovia pe tema conductei, ea nu a făcut nimic concret pentru a schimba ceva la proiect".

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite