Ghiţă: "Îmi este ruşine de ceea ce se întâmplă acum la Realitatea TV"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul de Administraţie se va întruni pentru a discuta contractul managerului Sebastian Ghiţă. Conducerea de la Realitatea a decis demiterea lui Cătălin Popa, director editorial la Realitatea TV, şi a Mădălinei Dulamă, redactorul-şef al  postului.

Consiliul de administraţie a emis, ieri, un comunicat prin care anunţa că intenţionează să se reunească marţea viitoare pentru a discuta despre contractul lui Sebastian Ghiţă cu postul de televiziune.

Citiţi şi:

Scandalul de la Realitatea continuă: Sebastian Ghiţă "se implică agresiv în strategia editorială şi în grila de programe a postului". A fost convocat C.A.

Culisele scandalului dintre Sorin Ovidiu Vîntu şi Sebastian Ghiţă

Managerului Sebastian Ghiţă i-au fost reproşate: întârzierea plăţilor către furnizori, implicarea în politica editorială şi tabloidizarea postului de ştiri. În plus, conducerea postului a luat decizia de a-i demite pe şefii ştirilor de la Realitatea: Cătălin Popa (director editorial) şi Mădălina Dulamă (redactor-şef). Conducerea editorială a fost preluată de Sorin Enache, director general al Realitatea TV, care va fi secondat de Cristian Coman, fost redactor-şef al postului, şi de producătoarea Roxana Niculescu. 

„Mi-este ruşine de ceea ce se întâmplă acum la Realitatea TV. Eu am crezut că investesc într-o afacere şi că va fi un succes. Situaţia este dificilă şi sper că se va rezolva amiabil sau apelând la instituţiile statului şi la justiţie. Astăzi sunt destul de speriat de ceea ce se întâmplă. Vreau să fac tot ce pot să fie un succes, şi nu un eşec. Sper să nu fiu încurcat şi blocat", a spus Sebastian Ghiţă pentru Mediafax.

Prima confruntare

Sediul Realitatea TV din Casa Presei a fost, lunea trecută, câmpul primei înfruntări între bodyguarzii lui Sorin Ovidiu Vîntu şi cei ai noului administrator, Sebastian Ghiţă. Au fost momente foarte tensionate pe parcursul a mai bine de şase ore, dar, în final, a fost evitat un conflict violent. Spaţiile în care îşi desfăşoară activitatea Realitatea TV au reprezentat miza scandalului.

Conflictul ar fi pornit de la contractul de închiriere al sediului televiziunii pe care Realitatea l-ar fi avut cu RA-APPS în Casa Presei Libere. Acesta ar fi fost reziliat de Sebastian Ghiţă, iar firma sa, Asesoft, ar fi devenit  în acte noul chiriaş al studiourilor de ştiri. Această preluare ar fi avut la bază o presupusă falsificare a semnăturii lui Sorin Enache, director  general al Realitatea Media S.A.
 
Scântei editoriale

„Adevărul" a relatat că primele scântei dintre Vîntu şi Ghiţă au apărut acum o lună, imediat după ce noul administrator de la Realitatea TV a oprit emisiunea lui Adrian Ursu şi a Oanei Stancu. „Este responsabilitatea domnului Ghiţă, dar, cu onestitate, renunţarea la doi jurnalişti de asemenea anvergură, cum sunt domnişoara Oana Stancu şi domnul Adrian Ursu, e o gafă de tinerel, îmi pare rău pentru el. A făcut o greşeală mare, dar e dreptul lui", a declarat atunci, Sorin Ovidiu Vîntu.

Sebastian Ghiţă, cel care controlează grupul de firme Asesoft, a preluat managementul Realitatea Media în octombrie 2010. Compania Asesoft a anunţat atunci că intenţionează să facă o investiţie de 75 de milioane de euro în următorii cinci ani în grupul controlat de Sorin Ovidiu Vîntu.

"Mi-este ruşine de ceea ce se întâmplă acum la Realitatea TV. Eu am crezut că investesc într-o afacere şi că va fi un succes."
Sebastian Ghiţă
manager general Realitatea TV

Comunicatul Consiliului de Administraţie

Consiliul de Administraţie al Realitatea Media este convocat pentru a pune în discuţie contractul de management încheiat cu compania Asesoft. Este o analiză care se impune din mai multe motive. Recent, directorul general al Realitatea Media a formulat plângere penală ca urmare a folosirii unor documente falsificate pentru încheierea contractului de închiriere de spaţiu dintre Asesoft şi compania de stat Coresi.

O serie de alte decizii manageriale au pus în pericol existenţa unor unităţi de business din grup. Sub managementul asigurat de Asesoft s-au înregistrat întârzieri de plată ale unor datorii, inclusiv către bugetul de stat, fapt ce a condus la blocarea conturilor Realitatea Media. Sunt câteva exemple care conturează o tentativă  de sabotare a companiei Realitatea Media.

Trebuie discutată, de asemenea, şi implicarea agresivă a Asesoft, prin domnul Sebastian Ghiţă, în strategia editorială şi în grila de programe a postului de televiziune, fapt ce a pus în pericol însăşi emisia postului. Decizia de a elimina brutal din grila de programe emisiunea Ora de foc a încălcat toate regulile industriei TV şi a produs televiziunii prejudicii care nu pot fi încă evaluate pe de-a-ntregul.

Aceeaşi implicare agresivă a alterat profund întreg conţinutul programelor Realitatea TV. În ultimele luni s-a înregistrat o abatere gravă de la strategia editorială tradiţională a Realitatea TV prin tabloidizarea excesivă. Unul dintre cele mai serioase exemple este desfăşurarea concursurilor „Cine e regina?" şi „De ce trebuie să plece Emil Boc?" - concursuri cu premii în bani menite să atragă audienţă facilă şi care, mai grav, contravin normelor jurnalisticii. Dincolo de abaterea de la aceste cutume profesionale, organizarea celor două concursuri nu a respectat nici normele CNA, instituţie care a sancţionat sever Realitatea TV pentru aceste derapaje.

Ca urmare a acestor abateri, vă comunicăm că, începând de astăzi, directorul editorial Cătălin Popa şi redactorul-şef al Departamentului de Ştiri, Mădălina Dulamă, sunt schimbaţi din funcţie. Realitatea TV trebuie să revină la conţinutul jurnalistic de calitate care a impus-o pe piaţă, un mijloc de informare echidistant şi corect, o televiziune de ştiri care oferă spaţii de exprimare în egală măsură puterii şi opoziţiei, oricare ar fi acestea.

Domnii Sorin Freciu şi Dragoş Nedelcu, membri ai Consiliului de Administraţie, au convocat o întâlnire a CA al Realitatea Media. În consecinţă, Consiliul de Administraţie a fost convocat pe data de 5 aprilie pentru a analiza execuţia contractului de management de către compania Asesoft, reprezentată de domnul Sebastian Ghiţă, în încercarea de a-l determina pe acesta să respecte clauzele contractului şi, în caz de nereuşită, denunţarea acestui contract.

Cătălin Popa

A lucrat la „Banii Noştri" şi la „Curentul". S-a alăturat  Realitatea în 2004, unde a ocupat mai multe funcţii. În septembrie 2010, Popa a fost schimbat de la conducerea postului, dar adus înapoi în luna octombrie.

Mădălina Dulamă

A început să lucreze în presă în 1993, la Radio Tinerama. Apoi a lucrat la Tele 7 ABC. A urmat Antena 1, Pro TV şi B 1 TV. Din martie 2010, Dulamă a fost numită pe funcţia de redactor-şef la Realitatea TV.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite