Conduce republica din mediul online

0
Publicat:
Ultima actualizare:

George Lemnaru, cofondator al jocului eRepublik, reinventează lumea jocurilor pe internet. Lui George Lemnaru i-a venit ideea de a lansat eRepublik în urmă cu trei ani. Însă şi-a pus planul în aplicare abia în toamna lui 2007, după ce l-a întâlnit pe Alexis Bonte.

Are doar 27 de ani şi „conduce“ în jur de 120.000 de oameni din aproximativ 60 de ţări. Nu este managerul vreunei multinaţioanale, ci este cel care a lansat, în noiembrie 2007, jocul de strategie politică, economică şi militară eRepublik.com. Îl cheamă George Lemnaru şi „se joacă“ cu un business de peste cinci milioane de euro.

Spune că jocul este acum la doar 20-25 % din potenţial şi că cele două milioane de euro investite de fondul AGF Private Equity vor fi utilizate pentru dezvoltarea site-ului, mai precis a celor trei module: politic, economic şi militar.

„Trebuie să ofere posibilităţi de joc astfel încât experienţa cetăţeanului în cadrul eRepublik să rămână la un nivel ridicat. De exemplu, în modulul politic vrem ca oamenii să-şi poată schimba Constituţia, să poată introduce monarhii sau chiar dictaturi“, spune Lemnaru.

Profit în 2010

Îl interesează şi dezvoltarea modului social, însă nu pentru acest an, deoarece jocul oferă foarte multă libertate astfel încât cetăţenii să interacţioneze.

Deşi a fost ultimul lansat, cel mai popular modul este cel militar. „Oamenii aleg modulul economic pentru a-şi face companii şi a avea salarii mai mari, cel politic pentru putere, iar cel militar pentru şi mai multă putere, de această dată şi «fizic㻓, povesteşte Lemnaru. Dacă pentru acest an principalul obiectiv este dezvoltarea site-ului, managerul speră ca în 2010 eRepublik Labs, firma care dezvoltă platforma online, să ajungă pe profit.

Un timp destul de scurt având în vedere că eRepublik a fost lansat în noiembrie 2007, iar promovarea iniţială a jocului a însemnat trimiterea a 200 de invitaţii către prietenii echipei de şase oameni care realizaseră jocul.

Lemnaru declară că ceea ce a dus la succesul jocului este faptul că cetăţenii se pot dezvolta personal, dar şi social, ca parte a comunităţii. Majoritatea utilizatorilor sunt persoane de sex masculin, cu vârste de 25 - 26 de ani, caracterizate de managerul eRepublik ca fiind „oamenii care pe viitor vor dezvolta societatea noastră“.

Fără calculator acasă

Ideea jocului în care managerul este „doar un cetăţean salariat la o firmă din România, care se duce la vot, la biserică şi participă la discuţii“ i-a venit în august 2006, după absolvirea Facultăţii de Economie Generală din cadrul ASE.

Şi-a dat seama că nu are banii necesari pentru proiectul său, însă şansa i-a surâs pentru că trei luni mai târziu l-a întâlnit pe Alexis Bonte, un investitor de origine franceză care deţine şi 51% din platforma Trilulilu (corespondentul youtube.com în România). La acea vreme, Bonte voia să realizeze site-ul Centrofarm, aşa că l-a contactat pe George Lemnaru, ştiind că acesta are deja experienţa realizării paginii web NaturaPlant.ro.

„Ne-am dat seama că suntem pe aceeaşi lungime de undă. Alexis avea posibilitatea de finanţare, dar venea şi cu o experienţă foarte puternică în online“, explică cofondatorul eRepublik. Investiţia iniţială a fost de aproximativ 200.000 de euro, iar anul trecut businessul a mai primit o infuzie de capital de 550.000 de euro.

Dacă adăugăm finanţarea de două milioane de euro atrasă de curând de la AGF Private Equity, reiese că până acum s-au investit 2,75 milioane de euro în jocul ce fascinează zeci de mii de cetăţeni. Acest lucru pare paradoxal având în vedere că în 2001, atunci când s-a angajat la site-ul pentru femei 121.ro, George Lemnaru nu avea nici măcar calculator acasă.

Carte de vizită

George Lemnaru a început să afle ce înseamnă internetul în 2001, pe când era student în primul an la Facultatea de Economie Generală (ASE) şi s-a angajat la site-ul pentru femei 121.ro.

A lucrat acolo timp de doi ani, iar în 2003 a lansat site-ul NaturaPlant.ro. Succesul acestui site, căruia nimeni nu-i dădea nicio şansă, i-a oferit posibilitatea să-l cunoască pe Alexis Bonte, un investitor online. Împreună cu Bonte a realizat site-ul Centrofarm.ro, dar şi jocul eRepublik.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite