Conduce banca deschisă în anul crizei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conduce banca deschisă în anul crizei
Conduce banca deschisă în anul crizei

Petre Tulin, directorul general al Băncii Comerciale Feroviara, spune că instituţia de credit are avantajul de a pleca de la zero. Un bancher ambiţios, care vede în fiecare schimbare profesională o provocare. Petre Tulin vrea să ducă Banca Comercială Feroviara pe profit în numai trei ani de la lansare.

După 15 ani de carieră la Banca Naţională a României, în cadrul Direcţiilor de Reglementare şi de Supraveghere, a trecut de cealaltă parte a baricadei, în rândul băncilor comerciale. A condus în decursul a patru ani două dintre băncile pentru locuinţe de pe piaţa românească, iar, în acest an, a ales să treacă la cârma Băncii Comerciale Feroviara (BCF), instituţie de credit de tip universal.

Banca, al cărei acţionar majoritar este omul de afaceri Valer Blidar, a primit autorizaţia de funcţionare de la BNR în luna august şi urmează să-şi înceapă activitatea la jumătatea lui noiembrie. Petre Tulin (40 de ani) spune că fiecare schimbare pe plan profesional a fost văzută ca o nouă provocare.

Aplică strategia paşilor mărunţi

Deşi banca este lansată într-o perioadă dificilă pentru economia românească, Tulin spune că are avantajul de a pleca de la zero. „Noi nu avem credite neperformante, nu avem probleme“. În timp ce ceilalţi bancheri învaţă din propriile greşeli, el învaţă din greşelile lor şi spune că va adopta o atitudine prudentă în relaţia cu clienţii pentru a putea creşte cantitativ, dar şi calitativ. „Abordarea noastră este cea a paşilor mărunţi, vrem să avem o creştere sustenabilă a cifrei de afaceri“, explică directorul băncii.

Deşi evită să ofere cifre, cum ar fi numărul de clienţi sau cota de piaţă ţintite, el spune că vrea să ducă banca pe profit în trei ani. „Este o ţintă ambiţioasă, dar şi realistă“, punctează bancherul.

Pentru început, vizează companiile

Până la finele anului, banca va deschide şase sucursale în Bucureşti, Arad, Baia-Mare şi Cluj-Napoca, iar în următorul an va mai deschide încă şase în marile oraşe.Nu exclude, într-o perspectivă mai îndepărtată, chiar extinderea în zona rurală. Pentru început, până îşi va dezvolta suficient reţeaua, Banca Comercială Feroviara va oferi produse şi servicii corporate, iar companiile feroviare constituie unul dintre segmentele vizate.

Directorul general al băncii consideră că, în această perioadă, când numărul de împrumuturi cu probleme pe segmentul retail a crescut foarte mult, companiile pot constitui o categorie de clienţi mult mai atractivă. „În momentul în care economia îşi va reveni, va fi probabil sectorul care va avea dinamica cea mai ridicată din piaţă“, adaugă directorul băncii.

Carte de vizită

Petre Tulin lucrează de aproape 20 de ani în sistemul bancar românesc. După 15 ani petrecuţi în Banca Naţională a României, la Supraveghere şi Reglementare, a ales să treacă în mediul privat. A condus în intervalul 2005-2008 HVB Banca pentru Locuinţe, iar în vara lui 2008 a trecut la cârma BCR Banca pentru Locuinţe.

După numai un an, a schimbat macazul şi a acceptat propunerea de a fi directorul general al Băncii Comerciale Feroviara, bancă cu capital integral românesc. În puţinul timp liber, bancherului îi place să joace tenis sau să înoate şi să citească filosofie sau autori ruşi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite