Conduce cel mai mare parc eolian din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conduce cel mai mare parc eolian din Europa
Conduce cel mai mare parc eolian din Europa

La doar 31 de ani, Ondrej Safar a fost desemnat de cehii de la CEZ să pună pe picioare centralele eoliene de la Fântânele-Cogealac, judeţul Constanţa. Ondrej Safar crede că punerea în funcţiune a primelor turbine, estimată pentru primăvara anului viitor, va fi cel mai dificil moment al proiectului.

Ondrej Safar a fost trimis de compania-mamă din Praga, în noiembrie 2005, să participe la transformarea societăţii Electrica Oltenia, proaspăt cumpărată de compania cehă CEZ.

Aproape trei ani mai târziu, în august 2008, a preluat conducerea proiectului eolian de la Fântânele-Cogealac.

„A fost o mare provocare pentru mine. Primul meu mandat în România, de trei ani, expira în câteva luni, nu era clar cât voi mai sta şi nimeni nu ştia cum o să fie“, povesteşte Safar, care, între timp, şi-a prelungit cu încă trei ani contractul.

Tânărul manager trebuia să se ocupe de construcţia propriu-zisă a parcului, să înceapă partea de achiziţii şi să aibă grijă de toate contractele pentru proiectul care se ridică la 1,1 miliarde de euro. De atunci, jumătate din timp şi-l petrece la Constanţa, jumătate la Bucureşti.

Ziua când au venit turbinele

Cea mai dificilă etapă de până acum a proiectului a fost cea de început, până a pornit şantierul. Asta pentru că unele firme subcontractoare şi chiar inginerul de proiect nu aveau suficientă experienţă pentru o astfel de lucrare.

În schimb, cea mai fericită zi pe şantierul de la Fântânele a fost cea în care au început să vină turbinele. Piesele impresionau prin dimensiuni: turnul înalt de 100 de metri, nacela de 82 de tone şi rotorul cu diametrul de 100 de metri.

„Atunci au realizat toţi că nu e de joacă, iar ceea ce era până atunci pe hârtie începea să devină realitate. Au început să vadă pentru ce lucrează şi cât de important este“, spune Safar. Astăzi, pe şantierul de la Fântânele lucrează peste 400 de oameni de diferite naţionalităţi şi deja au fost instalate şapte turbine.

„Ne aşteptăm ca cel mai dificil moment al proiectului să fie finalizarea şi punerea în funcţiune a instalaţiilor, pentru că fiecare detaliu va trebui să fie perfect“, mai spune managerul.

Prima parte a parcului, cea de la Fântânele, unde se vor înălţa 139 de turbine, va fi funcţională din primăvara anului viitor, în timp ce morile de vânt de la Cogealac vor produce energie în vara anului 2011. Când toate cele 240 de turbine vor fi operaţionale, parcul va fi cea mai mare fermă eoliană terestră din Europa, cu o capacitate de 600 de MW.

Dobrogea, ideală pentru CEZ

În urmă cu o săptămână, CEZ a semnat cu General Electric un contract pentru livrarea anul viitor a 101 turbine pentru etapa de la Cogealac.

Criza le-a adus cehilor un interes mai mare din partea furnizorilor de turbine, pentru că prea puţini dezvoltatori continuă investiţiile în condiţiile actuale. „Înainte era dificil să cumperi de la un an la altul, mai ales o cantitate atât de mare. Trebuia să stai la rând trei-patru ani“, arată Safar. CEZ a ales România pentru realizarea parcului în special pentru că Dobrogea este a doua zonă ca potenţial eolian din Europa.

Mai mult, Safar consideră că legislaţia românească încurajează producătorii de energie din surse regenerabile, prin sistemul de certificate verzi. „Pentru noi este important ca legislaţia să fie în vigoare pe termen lung, pentru ca noi să avem o strategie pe termen lung“, adaugă reprezentantul CEZ.

Potrivit lui Safar, directorii cehi sunt prezenţi în România pentru a împărtăşi experienţa lor managerilor români, care vor prelua conducerea diviziilor locale. „După ce voi fi sigur că totul merge aşa cum trebuie, voi căuta o altă provocare“, spune cehul.

Cu electricitatea în sânge

Ambii părinţi ai lui Ondrej Safar lucrează în sectorul energetic, iar managerul CEZ suferă şi el de această „boală de familie“, aşa cum o numeşte. A crescut în acest mediu şi, încă de mic, îl ajuta pe tatăl său la tot felul de instalaţii electrice.

Prima sa slujbă, după terminarea facultăţii, a fost în cadrul unei companii care construieşte o centrală nucleară în Cehia, după care, în aprilie 2004, s-a alăturat echipei CEZ, în cadrul distribuitorului de energie din jurul oraşului Praga. Un an şi jumătate mai târziu, lua drumul Olteniei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite