Condoleezza Rice, in Asia Centrala

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul de stat american a inceput un turneu in Asia Centrala, demers diplomatic considerat de analisti deosebit de delicat, date fiind interesele nu intotdeauna convergente ale Rusiei si Statelor

Secretarul de stat american a inceput un turneu in Asia Centrala, demers diplomatic considerat de analisti deosebit de delicat, date fiind interesele nu intotdeauna convergente ale Rusiei si Statelor Unite in aceasta regiune strategica. Relatiile noastre din Asia Centrala si, implicit, actualul turneu nu sunt indreptate impotriva cuiva, a precizat, nu intamplator, oficialul american inca inainte de a ajunge, ieri, la Biskek, in Kargazstan. Precizarea doamnei Rice intareste opinia analistilor potrivit carora prezenta acesteia intr-o regiune de confluenta a mai multor interese ar putea trezi suspiciuni. In China, Iran si mai ales la Moscova, care doreste sa-si pastreze intacta influenta politica si economica in fosta sa "curte din spate". De altfel, secretarul de stat american nu a ocolit intentionat acest subiect, recunoscand ca tarile pe care urmeaza sa le viziteze "au relatii vechi cu Rusia, legaturi economice si altele, si e normal ca aceste relatii sa continue". Iar ca dovada a bunelor intentii, noteaza agentiile de presa, turneul doamnei Rice in regiune cuprinde, in afara de Kargazstan, Afganistanul, Kazahstanul si Tadjikistanul, dar ocoleste Uzbekistanul, pana de curand mare aliat al Washingtonului, pentru a evita sa cautioneze neconditionat un regim responsabil de represiunea sangeroasa de la Andijan. Tocmai evolutiile din aceasta tara si efectele lor asupra intereselor militare ale SUA in regiune constituie insa unul din motivele vizitei secretarului de stat.
In cautarea altui amplasament pentru baza militara din Uzbekistan
Presa rusa comenteaza ca doamna Rice e obligata sa rezolve o problema capitala imediata a Washingtonului in regiune, anume sa gaseasca o tara dornica sa gazduiasca recent-desfiintata baza militara americana din Uzbekistan, "intamplare" neprevazuta de SUA, avand repercusiuni asupra bunei desfasurari a operatiunilor din Afganistan. Optiunea responsabilului american se indreapta spre Tadjikistan, dar misiunea pare a fi deocamdata imposibila din moment ce, noteaza publicatia Kommersant, presedintele tadjik Emomali Rahmonov s-a lasat deja convins de presedintele Vladimir Putin sa refuze propunerea americana.
Organizatie regionala fara Rusia, China si Iran
In plus, pe termen mediu, doamna Rice are in vedere crearea unei noi organizatii regionale in Asia Centrala, din care sa nu mai faca parte Rusia, China si Iranul. In acest sens, tot publicatia Kommersant comenteaza ca Rice va incerca sa convinga liderii tarilor vizitate sa puna bazele unei structuri-alternativa celei de la Shanghai, din care sa lipseasca statele mentionate mai sus, fara a lasa impresia ca incearca scoaterea regiunii de sub influenta acestora si aducerea ei sub influenta Washingtonului. Deocamdata insa, turneul doamnei Rice abia a inceput, iar declaratiile celor interesati sunt inca retinute. Tonul va evolua in functie de succesul sau insuccesul cu care se va solda turneul doamnei Rice.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite