Condiţii de creditare mai aspre pentru firmele noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Riscurile mai mari determină băncile de pe piaţa românească să practice dobânzi ridicate pentru finanţarea ideilor de afaceri Deşi băncile oferă produse de finanţare pentru

Riscurile mai mari determină băncile de pe piaţa românească să practice dobânzi ridicate pentru finanţarea ideilor de afaceri

Deşi băncile oferă produse de finanţare pentru start-up-uri, condiţiile de acordare mai stricte îi descurajează adesea pe potenţialii întreprinzători.

Analiştii spun că băncile sunt îndreptăţite să practice o dobândă mai mare şi să impună condiţii de creditare mai aspre, având în vedere riscurile mai mari asociate noilor investiţii.

Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), este de părere că una dintre problemele majore întâmpinate de mediul de afaceri din Uniunea Europeană este reprezentată de rata de înfiinţare a IMM-urilor, mult mai mică faţă de cea din Statele Unite, Singapore sau Hong-Kong.

"O soluţie ar fi dezvoltarea de către guvernele statelor comunitare a unui program de finanţare a IMM-urilor care să compenseze cel puţin o parte a cheltuielilor suplimentare pe care o firmă nou înfiinţată este obligată să le suporte" , spune Nicolescu.

Un plan bun de afaceri, vital

Pentru companiile nou - înfiinţate şi cele cu o perioadă de funcţionare mai mică de un an, băncile oferă finanţări de tipul start-up. Printre avantajele acestor produse de creditare se numără posibilitatea de a beneficia de o perioadă de graţie de cel mult un an, şi consultanţă pentru realizarea planului de afaceri.

Este bine de ştiut faptul că, pentru a obţine un astfel de credit, întreprinzătorii trebuie să propună un plan de afaceri bun, deoarece banca va lua în calcul cunoştinţele administratorilor în domeniul de activitate al societăţii şi potenţialul firmei.

Plafonul maxim ce poate fi împrumutat este diferit la o bancă la altă şi are în vedere inclusiv tipul şi valoarea garanţiilor prezentate de antreprenor. Iar sumele obţinute sub formă de credit pot fi utilizate pentru începerea activităţii, pentru realizarea unor investiţii sau pentru acoperirea capitalului de lucru. În ţara noastră există mai multe bănci care oferă un astfel de produs.

Dobânzi de 14% la împrumuturi

De exemplu, în cazul ofertei Băncii Comerciale Carpatica, suma maximă ce poate fi împrumutată va fi stabilită după analizarea planului de afaceri şi a garanţiilor aduse, fie ele depozite colaterale sau ipotecă asupra unui imobil.

Pentru credite în lei acordate de Carpatica firmelor nou - înfiinţate, dobânda este de 14%, plus comisioane, în timp ce pentru o aceeaşi sumă şi acelaşi tip de investiţie, dar pentru o firmă cu un istoric de activitate bun, dobânda pleacă de la 11,85%.

Totuşi, instituţia de credit solicită un avans de doar 5% din valoarea investiţiei şi acordă o perioadă de graţie de până la un an. În cazul ofertei Băncii Transilvania, avansul minim este de 25% din valoarea investiţiei. Valoarea acesteia este de cel mult 85.000 lei, cu condiţia prezentării unei ipoteci asupra unui imobil.

Garanţii pentru echipamente şi imobile

Pentru sume mai mici, de până la 35.000 de lei, la Banca Transilvania ipoteca poate fi constituită şi asupra echipamentelor firmei. Totuşi, dacă investiţia prezintă un grad ridicat de risc, banca vă poate solicita o garanţie asupra unui imobil.

În plus, împrumutul trebuie garantat de doi giranţi persoane fizice, cu o vechime de peste trei ani în câmpul muncii. Printre avantajele ofertei se numără şi perioada de graţie de până la şase luni şi consultanţă oferită de bancă pentru realizarea planului de afaceri. Dobânda este de 16-17% pe an pentru creditele în lei, la care se adaugă comisioanele şi taxele de mentenanţă.

Cei interesaţi să demareze o afacere în sectorul medical pot obţine sprijin financiar din partea Libra Bank. În acest caz, perioada de creditare ajunge până la cel mult 25 de ani cu condiţia garantării împrumutului cu o ipotecă. Printre avantajele acestei oferte se numără lipsa obligativităţii de a prezenta un avans minim, accesul gratuit la serviciul de internet banking al Libra Bank, precum şi lipsa comisionului de rambursare anticipată.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite