Condamnaţi să stea acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza grădiniţelor este departe de a fi rezolvată. Mai mult, există pericolul ca situaţia să se înrăutăţească în următorii ani Peste 57.000 de copii din Capitală concurează, în

Criza grădiniţelor este departe de a fi rezolvată. Mai mult, există pericolul ca situaţia să se înrăutăţească în următorii ani

Peste 57.000 de copii din Capitală concurează, în momentul de faţă, pentru unul dintre cele 25.000 de locuri în grădiniţele de stat. Autorităţile susţin că, prin suplimentare, se poate ajunge la cel mult 35.000 de locuri. Aceasta înseamnă, în principiu, mai mult de 30 de elevi la clasă, deşi legea prevede maximum 20. Situaţii disperate se întâlnesc şi la Iaşi, Constanţa şi Timişoara.

În Bucureşti, aproape 10.000 de copii sunt pe listele de aşteptare pentru a primi un loc la grădiniţă. Situaţia se va înrăutăţi în următorii ani. "Potrivit datelor noastre, nu mai puţin de 80.000 de copii care au acum vârste între câteva luni şi trei ani vor avea nevoie de locuri în grădiniţe, numai în Capitală!", atrage atenţia inspectorul Marian Banu de la Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti

Vina, pasată între minister şi primării

Atât autorităţile locale, cât şi reprezentanţii ministerului pasează răspunderea de la unii la alţii. Secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar Zvetlana Preoteasa a declarat, ieri, că vina nu este a ministerului, ci a autorităţilor locale, inclusiv a fostului primar general Traian Băsescu. "Aceşti copii nu s-au născut astăzi, aceasta este o problemă veche, de câţiva ani, şi datoria autorităţilor locale şi a primarului general al Capitalei de acum cinci ani era să realizeze statistici din care să reiasă câţi copii se înscriu anual la grădiniţă şi câte spaţii sunt necesare în acest sens", a spus Zvetlana Preoteasa. Ea a adăugat că trebuie tras la răspundere pentru această situaţie inclusiv primarul general, Adriean Videanu.

Nicio grădiniţă de stat construită după 1990

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei susţin că instituţia a asigurat finanţare pentru extinderea a 41 de grădiniţe, în timp ce guvernul a făcut şi el un împrumut de 60 milioane de euro, în acelaşi scop.

Primăriile ar fi trebui să identifice terenurile de construcţie, însă nu s-au ocupat de această problemă. "Din 1990 şi până anul trecut nu s-a construit nicio grădiniţă ! Abia în 2006 au fost finalizate două unităţi în sectorul 3... Şi avem promisiuni de la primarul sectorului 6, Cristian Poteraş, că, până în toamnă, vor mai fi suplimentate - prin supraetajarea sau prin extinderea celor deja existente - încă aproximativ 1.000 de locuri. În sectorul 3, dacă se va găsi mână de lucru, avem promisiuni de încă 1.000-2.000 de locuri", a declarat Marian Banu. Grădiniţele particulare reprezintă o alternativă, dar nu pot rezolva problema locurilor nici măcar în prezent, şi cu atât mai puţin în anii care vor urma. În Bucureşti funcţionează aproximativ 70 de "particulare", având fiecare o capacitate maximă de 50-60 de copii.

Tarifele practicate în aceste grădiniţe sunt cuprinse între 500 şi 1.200 lei pe lună, în funcţie de opţiuni, faţă de 150-350 lei la cele de stat. Criza locurilor în grădiniţe i-a făcut şi pe sindicaliştii din Educaţie să iasă în stradă. Două federaţii - "Spiru Haret" şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ - şi-au trimis câteva zeci de membri într-un marş de protest care a început printr-un miting în faţa Primăriei Capitalei şi s-a încheiat la Palatul Victoria prin depunerea unor memorii privind situaţia copiilor rămaşi pe dinafara grădiniţelor. Pe lângă problema respectivă, preşedintele executiv al "Spiru Haret", Marius Nistor, a declarat că problema personalului auxiliar în grădiniţe este una foarte acută, deoarece "fără bucătărese, femei de serviciu sau spălătorese, o grădiniţă nu poate funcţiona, şi aceasta riscă să se închidă".

Cea mai mare grădiniţă din ţară este deja supraaglomerată

Peste 450 de copii, cu vârse cuprinse între 3 şi 7 ani, se joacă, învaţă şi dorm împreună la Grădiniţa numărul 274 din Capitală. Numărul lor este mult prea mare faţă de capacitatea unităţii, de 320 de locuri. "Este cea mai mare grădiniţă din ţară, iar majoritatea copiilor stau aici de luni până vineri, cu excepţia celor care răcesc sau a celor foarte mici care nu se adaptează foarte uşor. Sunt împărţiţi în 16 grupe, iar fiecare dintre acestea cuprinde în jur de 30 de copii, un număr mult prea mare pentru un educator", ne-a declarat, ieri, Maria Osmulichevici, educatoare la această grădiniţă.

"În acest an, au fost reînscrişi 310 copii şi aşteaptă aprobarea încă 210 cereri, ceea ce ar însemna că numărul copiilor va fi cu mult mai mare faţă de cel de anul trecut", a mai spus educatoarea.

Fără opţiune

Angelica Mihai are 30 de ani şi trei copii. Cel mai mare dintre copii termină clasa a III-a, iar mezina are 10 luni. Băiatul de cinci ani şi jumătate, Semi, este unul dintre cei aproape 10.000 de copii din Capitală care nu are loc la grădiniţă. Însă şi dacă s-ar fi găsit un loc, părinţii tot nu l-ar fi putut trimite.

"Posibilităţile noastre sunt foarte mici, nu aş putea să plătesc şi pentru grădiniţă, la program prelungit. Numai caietele pentru cea de la şcoală mă duc la 100 de lei. Dar mai e şi o serbare, ceva, şi înseamnă mai mulţi bani. Nu mai zic de haine", a spus Angelica Mihai. Venitul familiei înseamnă indemnizaţia de maternitate pentru fetiţa cea mică şi alocaţiile celorlaţi doi copii, adică 800 de lei. Soţul Angelicăi munceşte cu ziua, în construcţii, iar de curând şi-a rupt piciorul, aşa că veniturile familiei au scăzut considerabil.

În cele două camere de pe strada Vultur, din sectorul 5, mai trăiesc, pe lângă cei cinci, mama Angelicăi şi nepotul ei. Imobilul în care locuiesc cu chirie a fost revendicat. "Chiar ieri a venit proprietarul să ne anunţe că din septembrie ne dă afară. O să ne căutăm ceva, dar la banii noştri şi mai ales pentru că avem copii, e mai greu", a spus Angelica. În aceste condiţii, Semi este unul dintre cei 17 copii care a obţinut un loc la Centrul de zi "Licurici", din sectorul 3 al Capitalei.

Nimic nu se poate schimba până la toamnă

Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, spune că soluţia problemei grădiniţelor de stat din Capitală ar fi achiziţionarea de terenuri de către primăriile de sector şi construirea unor spaţii noi. El precizează totuşi că banii de la guvern nu pot rezolva până în toamnă problema locurilor la grupa mică. "Cine se gândeşte să vadă grădiniţe noi din banii aceştia până la toamnă, nu gândeşte în mod realist. Trebuiesc făcute proiecte, nu mai vorbesc de licitaţii şi termene", a spus edilul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite